preko leđa građana

Grčki plan za izlazak iz dužničke krize: podizanje poreza i kasniji odlazak u mirovinu

Image
Foto: AP

Grčka vlada predlaže da se potrebna sredstva namaknu povećanjem poreza na dobit s 26 na 28 posto, povećanjem poreza na luksuzne proizvode s 10 na 13 posto

9.7.2015. u 14:56/ Hina

Grčka rješenje dužničke krize vidi u povećanju određenih vrsta poreza, piše u četvrtak grčki list Naftemporiki po kojem je čitav reformski paket vrijedan između 10 i 12 milijarda eura.

Image
piketty dao savjet merkel

'Njemačka je zemlja koja nikad nije vratila svoje dugove! Licemjerno je to tražiti od Grčke'

Image
piketty dao savjet merkel

'Njemačka je zemlja koja nikad nije vratila svoje dugove! Licemjerno je to tražiti od Grčke'

Grčka vlada predlaže da se potrebna sredstva namaknu povećanjem poreza na dobit s 26 na 28 posto, povećanjem poreza na luksuzne proizvode s 10 na 13 posto, povećanjem PDV-a na prerađenu hranu, restorane, prijevoz i neke zdravstvene usluge koje pruža privatni sektor s 13 na 23 posto i povećanje PDV-a hotelima sa 6,5 posto na 13.

Prema pisanju toga lista grčki otoci i dalje bi uživali porezne olakšice čije ukidanje traže međunarodni vjerovnici.

Također, predlaže se ukidanje prijevremenih mirovina, odnosno nitko u mirovinu neće ići prije 67. godine života. Onaj tko je radio 40 godina imat će pravo ići u mirovinu u 62. godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakelaridis kazao je u četvrtak da je Grčka uvjerena da može postići dogovor s međunarodnim vjerovnicima, a koji može dobiti zeleno svjetlo i u grčkom parlamentu.

"Uvjeren sam da će sporazum dobiti potporu parlamentarne skupine Sirize i vladajuće koalicije", kazao je za grčku televiziju Antenu.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Vlada čini sve što može kako bi odmah postigla sporazum i okončala ovo razdoblje neizvjesnosti", kazao je Sakelaridis.

Prema pisanju Katimerinija umjesto očekivanog rasta od 0,5 posto za ovu godinu, mjeseci neizvjesnosti i dva tjedna ograničenja prometa kapitala znače da će recesija biti oko tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjenjuje se da će se iznos za mjere vrijedne 8 milijarda eura koje je Grčka predložila za 2015. i 2016. morati povećati za 2 milijarde godišnje što čini ukupno 12 milijarda za dvije godine", navodi list.

Grčka je prošle godine iskoračila iz duboke recesije koja je smanjila njezin BDP za četvrtinu tijekom šest godina.

Lijeva vlada premijera Aleksisa Ciprasa suočena je s rokom do petka da podnese prijedlog reformi u zamjenu za financijsku pomoć. Ukoliko europski partneri budu zadovoljni prijedlogom, podražat će ga na summitu u nedjelju, a ukoliko ne, Grčka je suočena s mogućnošću izlaska iz eurozone.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'OPERACIJA ZAVRŠENA'

Rusi proglasili pobjedu u Mariupolju: 'Tvornica u kojoj su se skrivali militanti je pod kontrolom'

Više s weba