PROSVJED ZA KLIMU

Greta Thunberg s klimatskim aktivistima stigla Trumpu pred vrata: 'Nikada ne odustajte!'

Image
Foto: AP Photo/Susan Walsh

Prije je izjavila da bi upoznavanje s Trumpom bio 'gubitak vremena'

13.9.2019. u 22:29/ Hina

Bez ijedne riječi o Donaldu Trumpu mlada švedska ekološka aktivistica Greta Thuberg sudjelovala je u petak na prosvjedu mladih klimatskih aktivista uz ogradu Bijele kuće.

Image

Greta Thunberg s klimatskim aktivistima stigla Trumpu pred vrata: 'Nikada ne odustajte!'

Fotogalerija
Image

Greta Thunberg s klimatskim aktivistima stigla Trumpu pred vrata: 'Nikada ne odustajte!'

Fotogalerija

"Nikada ne odustajte", poručila je aktivistica u kratkom obraćanju pred više stotina okupljenih. "Nastavit ćemo, vidimo se sljedeći tjedan 20. rujna", dodala je misleći na globalni "Klimatski štrajk" u kojem će mladi i radnici izaći iz škola i ureda kako bi zatražili konkretne korake za zaštitu klime.

Ta 16-godišnja Šveđanka koja je potkraj kolovoza jedrilicom stigla u New York bila je glavna zvijezda okupljanja u glavnom američkom gradu, ali se nije previše isticala.

Prosvjed je bio prvi javni događaj tijekom šestodnevnog posjeta Washingtonu kojim želi pritisnuti Trumpovu administraciju i Kongres uoči UN-ova klimatskog summita u New Yorku na kojem bi se svjetski vođe trebali obvezati na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova. I Thunberg će sudjelovati na sastanku na vrhu 23. rujna.

Novinarima koji su željeli s njom razgovarati rekla je da ne želi biti u središtu pozornosti, upravo kao što je učinila i u New Yorku prije dva tjedna kada je nakon petnaestodnevne plovidbe jedrilicom preko Atlantskog oceana pristala u marini na newyorškom Manhattanu u sklopu kampanje za očuvanje klime.

Okružena srednjoškolcima i studentima koji su nosili transparente: "Bez ugljena, bez nafte, ostavite ugljen u zemlji", "Ljudi ili profit?" i "Zagrijavanje", ona je tiho pjevušila držeći u ruci svoj slavni transparent "Školski štrajk za klimu".

Kad su je voditelji organizatori pozvali pred mikrofon, pristojno je gestom to odbila. S vršnjacima je razmijenila nekoliko riječi i fotografirala se za selfije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se obratila okupljenima i rekla da ne želi održati govor, već samo zahvaliti svakome osobno na sudjelovanju na skupu.

Greta Thuberg nije poznata u Sjedinjenim Državama kao u Europi, ali će joj tijekom boravka u Washingonu Amnesty International u ponedjeljak uručiti priznanje, a demokratski zastupnici su je pozvali u Kongres 18. rujna.

Ona je dosad spomenula Trumpa samo pri iskrcavanju iz jedrilice u New Yorku kada je rekla "da je njezina poruka za Donalda Trumpa da posluša znanost, ali da on to ne čini".

Prije je izjavila da bi upoznavanje s Trumpom, koji je SAD povukao iz Pariškog sporazuma o ograničavanju utjecaja klimatskih promjena, bio gubitak vremena, no pitali su je zašto ne bi htjela iskoristiti priliku i uvjeriti njega i druge skeptike u važnost očuvanja klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRVI ovogodišnji ugriz

Istrijana ugrizao poskok, on nastavio s branjem šparoga, presvukao se pa tek onda otišao na Hitnu

"Nisam toliko posebna. Ne mogu uvjeriti svakoga. Umjesto da razgovaraju sa mnom i djecom i tinejdžerima koji prosvjeduju za klimu, trebali bi razgovarati sa znanstvenicima i stručnjacima iz područja zaštite klime", rekla je svojedobno Thunberg.

Njezin dolazak u New York označio je kraj putovanja na koji je pošla 14. kolovoza iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od zrakoplova, ne ispušta ugljikov dioksid.

Šesnaestogodišnja aktivistkinja proslavila se prošle godine diljem svijeta nakon što je svaki petak izostala s nastave i prosvjedovala za klimu ispred švedskog parlamenta. Globalni utjecaj ostvarila je nakon što su joj se njezini vršnjaci diljem svijeta pridružili u školskim štrajkovima za klimu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ISTRAGA U TIJEKU

Velika tuga u Americi. Petogodišnjak upucao i ubio 16-mjesečnog brata

Više s weba