Financijska pomoć

Grlić Radman: 'Europa je osigurala četiri milijarde eura za zemlje Istočnog partnerstva'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Istočno partnerstvo posebna je istočna dimenzija europske politike susjedstva (EPS)

11.6.2020. u 19:48/ Hina

Angažman sa šest država Istočnog partnerstva (EaP) ostaje prioritet Europske unije i za njih su mobilizirane gotovo četiri milijarde eura pomoći, rekao je u četvrtak hrvatski šef diplomacije Goran Grlić Radman nakon videokonferencije s kolegama iz te inicijative. 

"Potvrdili smo da angažman s ovih šest država ostaje prioritet Europske unije", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova nakon dviju održanih videokonferencija, o turizmu te neformalnog ministarskog videosastanka koji je okupio ministre iz članica EU i EaP-a.

EU je solidaran s tim državama što je pokazano mobilizacijom "962 milijuna eura (u okviru paketa Team Europa za borbu protiv epidemije) te dodatne makrofinacijske pomoći od 3 milijarde eura", rekao je Grlić Radman.

Image
JASAN STAV

Grlić Radman ponovio: 'Osuđujemo sve radnje koje štete našim odnosima s Budimpeštom'

Image
JASAN STAV

Grlić Radman ponovio: 'Osuđujemo sve radnje koje štete našim odnosima s Budimpeštom'

Kazao je da je "iznimno" zadovoljan što je taj sastanak održan upravo u vrijeme hrvatskog predsjedanja i nastavno na Zagrebački samit sa zemljama Zapadnog balkana u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarski sastanak održan je uoči videokonferencije lidera Istočnog partnerstva 18. lipnja koji će okupiti 27 čelnika zemalja članica EU i njihove kolege iz  šest istočnoeuropskih i južnokavkaskih zemalja partnera: Armenije, Azerbajdžana, Bjelarusa, Gruzije, Republike Moldove i Ukrajine.

"Dao samo potporu naporima koje šest država EaP ulažu u provedbu reformi", rekao je. 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

"Potaknuo sam ih da nastave tim putem jer su njihove postignuća doprinos i našoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu", rekao je hrvatski šef diplomacije. 

Istočno partnerstvo posebna je istočna dimenzija europske politike susjedstva (EPS) za suradnju Unije s njezinim južnim i istočnim susjedima, a pokrenuta je 2009. da bi se ostvarilo najbliže moguće političko pridruživanje i najveći stupanj gospodarske integracije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno sam ukazao na potrebu produbljivanja gospodarske suradnje, ulaganja u mlade te projekte povezivanje i očuvanja okoliša, jačanja sposobnosti odgovora na krize poput aktualne pandmeije", rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je Hrvatska primila sve pohvale za predsjedanje Vijećem EU koje istječe 30. lipnja, a 1. srpnja rotaciju preuzima Njemačka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEOBIČNO

Turistički vodič kao krvnik s mačem hodao ulicama. Policija pokrenula akciju, kad ono...

Više s weba