GLOBALNI SPORAZUM

Guterres: 'Globalni sustav azila je ugrožen. Prečesto stavljamo živote izbjeglica na čekanje'

Image
Foto: AP Images

Vrijeme je da odustanemo od modela potpore koji prečesto znači stavljanje života izbjeglica na čekanje

17.12.2019. u 14:15/ Hina

Onima koji traže sigurnost od rata i progona prijeti neprijateljsko političko okružje, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak, obilježavajući prvu obljetnicu svjetskog saveza za izbjeglice UN-a.

"U vrijeme kad je pravo na azil ugroženo, kada su tolika mnoga vrata zatvorena za izbjeglice i kada je toliko izbjegličke djece zatvoreno i odvojeno od obitelji, moramo ponovno potvrditi njihova prava", rekao je Guterres na Svjetskom forumu za izbjeglice, UN-ovu skupu na visokoj razini u Ženevi.

Više od 1000 vladinih i poslovnih predstavnika sastalo se u švicarskome gradu kako bi razgovarali o provedbi globalnog sporazuma o izbjeglicama, koji su usvojili članovi UN-a prošle godine kako bi olakšali teret zemljama koje primaju izbjeglice, potaknuli izbjeglice na to da se oslanjaju na vlastite snage te kreirali legalne migrantske putove.

"Vrijeme je da odustanemo od modela potpore koji prečesto znači stavljanje života izbjeglica na čekanje: zatvoreni u logore, životareći dan po dan, bez ikakve mogućnosti napredovanja da i doprinosa  društvu", rekao je Guterres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je sada 71 milijun ljudi širom svijeta koji su iščupani iz svojih korijena, 25 milijuna živi ih kao izbjeglice izvan svojih zemalja, prema agenciji za izbjeglice UN-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba