GLAVNI TAJNIK UN-A

Guterres traži veće poreze za zagađivače: 'Novac treba dati zemljama koje trpe gubitke i štetu'

Image

Antonio Guterres priseže za novog glavnog tajnika UN-a

Foto: AP

Glavni tajnik UN-a pozvao je bogate zemlje da uvedu dodatno oporezivanje tvrtki koje profitiraju od korištenja fosilnih goriva

20.9.2022. u 18:39/ Hina

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je pozvao bogate zemlje da uvedu dodatno oporezivanje tvrtki koje profitiraju od korištenja fosilnih goriva i da te novce iskoriste kako bi pomogle zemljama pogođenim klimatskom krizom i ljudima koji se bore sa sve većim cijenama hrane i energenata.

Obraćajući se svjetskim čelnicima okupljenim na 77. Općoj skupštini, glavni tajnik, koji je ujedno i klimatski aktivist, ovaj je put još snažnije napao naftne i plinske kompanije, čiji je profit porastao za više desetaka milijarda dolara.

"Industrija fosilnih goriva profitira u stotinama milijarda dolara subvencija i gomila veliku zaradu, dok se proračuni malih kućanstava smanjuju, a naš planet postupno izgara", rekao je.

Image
teške posljedice rata

Guterres zabrinut zbog moguće globalne gladi uslijed rata u Ukrajini: Došlo do rasta cijena žita, ulja...

Image
teške posljedice rata

Guterres zabrinut zbog moguće globalne gladi uslijed rata u Ukrajini: Došlo do rasta cijena žita, ulja...

Guterres je ponovno pozvao razvijene zemlje da uvedu oporezivanje profita od proizvodnje nafte i plina, no ovaj je put govornicu iskoristio i da bi im savjetovao kako te novce trebaju utrošiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta sredstva treba preusmjeriti na dva načina: treba ih preusmjeriti zemljama koje trpe gubitke i štetu prouzročenu klimatskim promjenama i nastalom klimatskom krizom, kao i ljudima koji se bore sa sve većim cijenama hrane i energenata", kazao je na godišnjoj skupštini svjetskih čelnika u New Yorku.

Zbog ove groteskne pohlepe kažnjene su najsiromašnije i najugroženije skupine ljudi, ona nam uništava jedini zajednički dom. Stoga pozivam sve vlade da oporezuju previsok profit te da novac iskoriste za potporu najugroženijima, kazao je Guterres. 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Britanija je prošli mjesec energetskim tvrtkama uvela porez na dobit od 25 posto te će izdvojiti 25 milijarda funta kao pomoć domaćinstvima za plaćanje računa za energente. Uvođenje sličnih mjera razmatraju i Sjedinjene Države.

"Zagađivači moraju platiti", istaknuo je Guterres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik je kazao i da multilateralne razvojne banke "moraju pojačati svoj angažman" te da bi se pomoć siromašnijim državama trebala prilagoditi klimatskim promjenama.

Ona bi trebala "iznositi polovinu svih financija" koje idu za klimatsku krizu. Guterres je istaknuo kako su "glavne svjetske ekonomije njihovi dioničari, zbog čega bi morale to i realizirati". 

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEZADOVOLJNI

Stiže odgovor Kineza? Američko rušenje balona nazvali 'očitom pretjeranom reakcijom'

Više s weba