Iran vrije od protesta

Hakirali iransku državnu TV i prikazali im ajatolaha kako gori. Zanimljiva reakcija iz Turske…

Image

Hakerski upad u program državne televizije Irana 8.10.2022. s prikazom ajatolaha Alija Hameneija

Foto: AP

Ajatolah Ali Hamenei utjelovljenje je islamske revolucije u Iranu otkako je umro njegov prethodnik Homeini. Njega ovako izvrijeđati je nešto posebno

9.10.2022. u 17:00/ Sergej Županić

Gledatelji iranske državne televizije ostali su šokirani u subotu navečer kad su program usred govora vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hameneija, prekinuli hakeri i na 15 sekundi pustili svoj sadržaj. AP je došao do isječka incidenta i objavio ga.

Nakon trenutka u kojem se ukazala maska u tipu one koju koriste Anonymous, ali s diskretnim prugama u bojama iranske nacionalne zastave, slijedio je prizor portreta Hameneija koji gori, odnosno okruženog vatrom, a na čelu mu je označena meta poput one iz vojnih sustava za ciljanje.

Image
'smrt diktatoru'

Iranke bijesne! Režu kosu i pale hijabe u znak prosvjeda zbog pretučene 22-godišnjakinje

Image
'smrt diktatoru'

Iranke bijesne! Režu kosu i pale hijabe u znak prosvjeda zbog pretučene 22-godišnjakinje

Natpisi na farskom jeziku pozivali su: "Pridruži nam se i ustani!", te: "Krv naših mladih kaplje s tvojih kandža." Ovo potonje bilo je upućeno samom ajatolahu, a zašto, objašnjeno je nizom fotografija djevojaka za koje građanski aktivisti na protestima koji bjesne Iranom optužuju moralnu policiju države da ih je pobila brutalnim batinama.

Četiri djevojke čije su fotografije objavljene su: Nika Shakarami, Hadis Najafi, Mahsa Amini i Sarina Esmailzadeh. Upravo smrt Mahse Amini bilo je ono što je potaknulo odavno neviđeni val protesta diljem zemlje; mladih žena, muškaraca, čak su u znak prosvjeda javno s određenim porukama izlazili i pojedini članovi iranske nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenici moralne policije 22-godišnju Amini uhitili su 16. rujna u Teheranu, zbog toga što "nije ispravno nosila hidžab", pa joj se vidjela kosa. Priveli su je u postaju i… Nedugo potom policija ju je hitno prevezla u bolnicu, tvrdeći da je u postaji imala srčani udar, da je kolabirala, stoga potom pala i u komu. Ubrzo je umrla. Službena verzija smrti je ona od policije.

Uslijedili su protesti na kojima su gnjevni građani stali tvrditi da su djevojku tako pretukli palicama da su je zapravo zatukli nasmrt. Ubrzo je satelitski program Iran International objavio da posjeduje medicinsku dokumentaciju do koje je došao preko neimenovane hakerske skupine, a koja pokazuje jasnu frakturu lubanje ubijene djevojke na desnoj strani glave.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

To isto su svjedočili i liječnici i obitelj. Vijest u tom obliku prenijeli su, između ostalih i Al Arabiya, Al Jazeera, te skoro sve svjetske agencije. Otada protesti se diljem Irana ne smiruju već četiri tjedna, a u njima represivne snage Islamske Republike Irana ne posustaju u nasilnom odgovoru.

Tako je u međuvremenu ubijeno nekoliko prosvjednika, između njih preostale tri djevojke čije su fotografije objavili hakeri koji su sinoć upali u program državne televizije i šokantno prikazali ajatolaha Hameneija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokantno zato što je riječ o čovjeku koji je bio ključan sljedbenik ajatolaha Ruholaha Homeinija tijekom iranske revolucije koja se iz vala građanskog otpora režimu Reze Pahlavija iz 1978. godine izrodila u islamsku revoluciju 1979. Konačno, nakon što je Homeini umrlo 1989., naslijedio ga je Hamenei.

O razmjerima trenutne krize u Iranu je riječ, svjedoči i najnovija objava na Hameneijevoj službenoj stranici od 3. listopada, gdje navodi da je "očita uloga politika arogantnih sila u najnovijim gorkim događajima u Iranu", da "iranska mladost briljira u svim područjima", "da je "puka propaganda tvrdnja da je iranska mladost izgubila vrijednosti"…

Sve to prati se medijski i u susjednoj Turskoj, premda ne tako intenzivno koliko u puno udaljenijim zemljama primjerice EU-a. Tamošnja Agencija Anadolija u vijestima iz Irana verziju smrti 22-godišnje djevojke po kojoj su je 16. rujna zatukli u policiji, ili ne spominje ili navodi tek na samom kraju vijesti, citirajući izjavu roditelja.

Najnovija vijest te agencije po tom pitanju je službena verzija državnih tijela prema kojima je Amini umrla zbog kroničnih zdravstvenih problema koji su doveli do srčanog udara. Turski mediji do zaključenja ovog teksta još nisu primijetili hakerski napad na državnu televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neprimjereno?

Opet bunt protiv Zelenskog. Nakon Svjetskog prvenstva ne žele ga ni na talijanskom Sanremu

Više s weba