slučaj posvajanje

Pernar u Zambiji gotovo pritvoren zbog nastupa na sudu. Sutkinja mu oprostila nakon što se ispričao

Image
Foto: RTL

U pritvoru su od prosinca, a iako su jednom bili oslobođeni, ponovno su uhićeni

26.5.2023. u 10:56/ Danas.hr

Na posljednjem ročištu na kojem zambijsko tužiteljstvo može ispitati svoje svjedoke u slučaju osmero Hrvata koje se tereti da su sudjelovali u trgovanju djecom, pojavio se i bivši hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar.

Kako javlja 24 sata, rekao je sudu da je jedan Hrvat kojeg terete nekada bio žena.

Nakon njegovog svjedočenja u kojem je diskriminirao jednog od posvajatelja jer je transrodna osoba te govorio o zakonu o posvajanju u DR Kongo, zatraženo je da ga se pritvori.

"Otputovao sam u Beograd gdje se nalazi veleposlanstvo i pitao za dokumente i je li točno da su ih oni potpisali, međutim Diu-Merci Ghata rekao mi je da godinama nisu pečatirali nikakve dokumente o posvajanju i to od 2017. Kad sam čuo, bio sam u šoku i odlučio sam objaviti snimku onoga što je on rekao na svojoj Facebook stranici i Telegramu, a objavili su ga i hrvatski mediji, to je bilo spektakularno jer je tada prvi put jedan kongoanski dužnosnik govorio o toj temi", rekao je Pernar u iskazu.

Pitali su ga ima li njegov dolazak u Zambiju veze s time što se ponovno želi kandidirati na sljedećim parlamentarnim izborima, a onda se naljutio. U konačnici, odvjetnici su obrane podnijeli zahtjev sudu da ga se odvede u zatvor zbog nepoštovanja prema sudu.

Tijekom unakrsnog ispitivanja od strane jednog od branitelja, Gidiona Kalandanye, Pernar je rekao da je pitanje besmislica. Tad je odvjetnik zatražio od suda da se Pernara odvede u zatvor jer ne poštuje sud. Nešto prije 15 sati sutkinja je odlučila da ne ide u zatvor, oprošteno mu je dosadašnje ponašanje nakon što se ispričao sudu.

Podsjetimo, ovo ročište važno je jer bi nakon njega Hrvati mogli biti oslobođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Pernar koji nema nikakve veze sa slučajem, na prošlom nije mogao sudjelovati jer se zarazio malarijom. U Zambiju je otišao samo zbog ovog slučaja i, kako kaže, svjedočenja protiv Hrvata.

Pogledajte dolaske osumnjičenih i svjedoka na ročište:

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAKON TOČNO 40 DANA

FOTO Novi detalji preživljavanja djece u džungli! Hranili se voćem, volonteri pronašli i pelene

Više s weba