'NEDOSTATAK OSOBNOG PROSTRA'

Hrvatska izgubila četiri postupka u Strasbourgu zbog uvjeta u zatvorima u Zagrebu, Varaždinu i Lepoglavi

Image
Foto: Shutterstock

Europski sud ponovio je da je nedostatak osobnog prostora u ćeliji osobito bitan uvjet

29.9.2022. u 16:59/ Hina

Europski sud za ljudska prava objavio je u četvrtak presude u kojima je utvrdio da su četvorici hrvatskih zatvorenika povrijeđena prava zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja u zatvorima u Zagrebu, Varaždinu i Lepoglavi.

Europski sud je u ovim predmetima primijenio postojeću praksu i načela, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Ponovio je da je nedostatak osobnog prostora u ćeliji osobito bitan uvjet prilikom utvrđivanja jesu li uvjeti u zatvoru bili ponižavajući s aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Slijedom navedenog, Europski sud je smatrao da mogućnost slobodnog kretanja podnositelja na odjelu izvan ćelije, osim u noćnim satima, nije dovoljan razlog za zaključak da su uvjeti smještaja bili odgovarajući, zato što razdoblja u kojima su podnositelji raspolagali s manje od tri četvorna metra osobnog prostora nisu bila povremena ni kratkotrajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je svim podnositeljima dosudio odštetu od ukupno 26.900 eura za nematerijalnu štetu zbog povrede Konvencije i 5050 eura za troškove postupaka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova brutalnost terorista

Islamska država pogubila četiri osobe u Libiji: među njima i navodni špijun Libijske zore

Više s weba