DEPONIJ NA TRGOVSKOJ GORI

Hrvatsko odlagalište nuklearnog otpada posvađalo ministre u BiH: 'To je presedan'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo istaknula je kako bi Nacionalni park Una doslovno bio uništen u slučaju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada

24.8.2020. u 17:30/ Hina

Resorni ministri s razine države BiH i dvaju entiteta u ponedjeljak su se oštro usprotivili inicijativi Hrvatske o izgradnji odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nedaleko od granice s BiH tvrdeći kako bi se na taj način ugrozio opstanak ljudi, turizam i poljoprivreda.

Sudjelujući na online konferenciji o utjecaju odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora na turistički razvoj, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je istaknuo kako Hrvatska planira izgradili odlagalište otpada uz dva parka prirode što bi ugrozilo proizvodnju zdrave hrane i razvoj turizma.

"Izgradnja spornog odlagališta može eliminirati mogućnost razvoja ovih djelatnosti, a stanovništvo osuditi na ekonomsko propadanje i iseljavanje”, rekao je ministar Košarac.

Image
unatoč prosvjedima

Lokalno stanovništvo nije zadovoljno: Kreće gradnja skladišta za radioaktivni otpad u Čerkezovcu

Image
unatoč prosvjedima

Lokalno stanovništvo nije zadovoljno: Kreće gradnja skladišta za radioaktivni otpad u Čerkezovcu

Protiv su hrvatski ministri u BiH

On je u nekoliko navrata inicirao pokretanje ekspertnoga tima koji bi počeo razgovore s Hrvatskom, no Vijeće ministara BiH s time se nije složilo zbog protivljenja hrvatskih ministara u BiH i stava ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u vladi Republike Srpske Srebrenka Golić prozvala ministricu Turković što BiH nije uspostavila ekspertni i pravni tim koji bi sa stručnjacima iz Hrvatske radio na istraživanju utjecaja izgradnje odlagališta radikoaktivnog i nuklearnog otpada.

"Presedan je da netko gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa susjedima. Tako se ne gradi suživot i dobrosusjedski odnosi", rekla je ministrica Golić.

Upravo se čita

Image
DOBRO SE ZABAVLJAJU

VIDEO Pogledajte vatrenu atmosferu Hrvata na ulicama: Ostali navijači nas gledaju i snimaju

"Nacionalni park Una bio bi uništen"

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo istaknula je kako bi Nacionalni park Una doslovno bio uništen u slučaju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada.

"Odlaganje nuklearnog i radioaktivnog otpada predstavlja najekstremniji primjer suprotnosti pojma eko-turizma. BiH mora učiniti sve kako bi zaustavila namjeru Hrvatske da na granici s BiH, na području našeg najvećeg prirodnog bogatstva i potencijala razvoja turizma, izgradi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada”, rekla je ministrica Đapo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odluka je pala?

Tjedan dana do izbora: Bidenu prednost u anketama, Bloomberg donirao 15 milijuna njegovoj kampanji

Više s weba