ZLOUPORABA MOĆI

Mislili ste da vjera smiruje? I časne sestre pate od burnout sindroma

Image
Foto: Shutterstock

Europa prolazi kroz teške trenutke, zatvaraju se mnogi samostani, mnogo svećenika i časnih sestara napušta Crkvu

24.1.2020. u 9:36/ Vijesti.hr

Iako je rašireno vjerovanje da vjera i pobožnost pridonose smirenom stanju uma, burnout ili sindrom izgaranja na poslu nije poštedio ni mnoge časne sestre.

O problemu stresa oglasila se Unija glavnih časnih sestara koja je o njemu raspravljala na radionici održanoj u Rimu te je odlučila osnovati tzv. ''komisiju za brigu o osobi'', piše Novi list pozivajući se na časopis Donne Chiesa Mondo, mjesečni prilog lista Osservatore Romano.

Istovremeno je kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, u jednom interviewu priznao da u samostanima ima slučajeva zloporabe moći: ''U jednoj kongregaciji zabilježeno je čak devet takvih slučajeva''.

''Naš cilj je stvoriti pozitivne zajednice'', rekla je Maryanne Lounghry, australska časna sestra i psihologinja koja je vodila spomenutu radionicu: ''Ne smijemo se ograničiti na djelovanje u pojedinim slučajevima već gledati na nas kao na dio sustava. Nejednakost je jedan od problema, moramo se zapitati što se događa u našoj Crkvi i zemlji u kojoj djelujemo'', rekla je Lounghry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal je za mjesečnik Donne Chiesa Mondo govorio o problemima religijskog života žena i posebno o sve manjem broju svećenika i časnih sestara, o samostanima koji se zatvaraju, o seksualnim zlostavljanjima i zloporabi moći unutar Crkve, o težini struktura organiziranih kao pred nekoliko stoljeća. 

''Europa prolazi kroz teške trenutke, zatvaraju se mnogi samostani, mnogo svećenika i časnih sestara napušta Crkvu. Nismo primijetili da neke stvari moramo promijeniti jer su zastarjele.  Obrazovanje prije svega, zatim pitanje bratstva te na kraju pitanje autoriteta i poslušnosti. Ne smijemo zaboraviti ni na odnos žena i muškaraca: zašto moraju biti toliko odvojeni?'', rekao je kardinal. 

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Kardinal Braz de Aviz govori i o zloporabi moći u kongregacijama. ''Znalo se dogoditi da glavna časna sestra ne želi više nikad napustiti vodeću ulogu u zajednici'', rekao je kardinal. 

Govorio je i o prijedlogu pape Franje da se u Rimu otvori prihvatilište koje bi primalo časne sestre potjerane iz Crkve koje nemaju gdje boraviti, posebno kada je riječ o strankinjama. ''Kada je riječ o seksualnom zlostavljanju, papa Franjo traži totalnu transparentnost'', istaknuo je kardinal Braz de Aviz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna uzbuna

Turski zrakoplov prisilno sletio u ukrajinsku Odessu zbog sumnjivog paketa: pirotehničari nisu pronašli ništa sporno

Više s weba