ne nadajte se

Ilegalna 'party droga' mogla bi dobiti odobrenje američke agencije za lijekove! Ali samo za točno određenu terapiju

Image
Foto: Pixabay

"To nije lijek, to je terapija koju lijek pojačava", rekao je autor istraživanja i direktor Multidisciplinarnog udruženja za psihodeličke studije Rick Doblin

16.5.2021. u 10:00/ RTL Vijesti

Iako se smatra psihodeličnom drogom, MDMA (3,4-metilenedioksi-metamfetamin) ili kako se popularno naziva "ecstasy" uzrokuje efekte koji se razlikuju od tipičnih psihodelika. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je pokazao obećavajuće rezultate u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja za osobe s teškim oblikom PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj, približavajući lijek medicinskom odobrenju za to stanje, piše The New York Times.

Riječ je o studiji koja će skoro biti objavljena u časopisu Nature Medicine, a odnosi se na 90 ispitanika, osoba s PTSP-om koje su bile podvrgnute terapiji razgovorom tijekom istraživanja. Ispitanici su bili mahom ratni veterani, osobe koje rade u hitnim službama, žrtve seksualnih napada, masovnih pucnjava, obiteljskog nasilja ili trauma iz djetinjstva.

Nakon dva uvodna razgovora s terapeutima, svaki je sudionik završio tri osmosatne seanse na kojima je dobio MDMA ili placebo. Čak ni terapeuti ni sudionici nisu znali koji je lijek dan. Prema podacima istraživanja, kod pacijenata koji su konzumirali MDMA zabilježeno je veće olakšanje od simptoma od pacijenata u placebo skupini. Dva mjeseca nakon završetka liječenja, 67% više nije odgovaralo dijagnostičkim kriterijima za PTSP, dok je samo 32% placebo skupine pokazivalo taj stupanj poboljšanja.

"To nije lijek, to je terapija koju lijek pojačava", rekao je autor istraživanja i direktor Multidisciplinarnog udruženja za psihodeličke studije Rick Doblin za The New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MDMA može pojačati učinke terapije razgovorom kroz nekoliko mehanizama jer lijek povećava razinu serotonina u mozgu, poznatog kao hormon sreće. S druge strane, MDMA također povećava razinu hormona oksitocina, koji pojačava osjećaj empatije i povjerenja. Posljednji hormon na koji utječe MDMA je prolaktin koji je inače povezan s osjećajima opuštenosti i zadovoljstva.

Image
mentalno zdravlje

Teško stanje zbog pandemije i potresa pogađa i djecu, stručnjaci upozoravaju: '20 do 30 posto djece osjeća PTSP'

Image
mentalno zdravlje

Teško stanje zbog pandemije i potresa pogađa i djecu, stručnjaci upozoravaju: '20 do 30 posto djece osjeća PTSP'

Valja napomenuti kako spomenuta droga pojačava moždanu aktivnost u prefrontalnom korteksu koji je ujedno i ključan za obradu informacija, prilagođava amigdalu, moždanu strukturu u obliku badema koja je uključena u motivaciju i emocionalno ponašanje koja je odgovorna za ponašanja vođena strahom i panikom.

Upravo se čita

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

Pozitivan učinak MDMA-a

Takva kombinacija učinaka vjerojatno pomažu osobama s PTSP-om kako bi lakše izašli iz takvog načina razmišljanja.

Istraživanje provedeno na miševima 2019. godine je nagovijestilo kako bi MDMA mogao "gurnuti" mozak u dječje stanje, u kojem traumatična sjećanja postaju destabilizirana, što uvelike olakšava rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako MDMA ima pozitivan učinak u novom kliničkom ispitivanju. Iako su neki sudionici ispitivanja imali problema s mučninom zbog uzimanja spomenute supstance, lijek nije izazvao ozbiljne nuspojave.

Kako bi je Uprava za hranu i lijekove (FDA) u potpunosti odobrila, psihoterapija potpomognuta MDMA-om mora postići pozitivne rezultate u drugom kliničkom ispitivanju u kasnoj fazi. Pokus je već u tijeku i uključuje stotinu sudionika, što znači kako bi odobrenje FDA za liječenje moglo doći već 2023. godine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

Više s weba