INŽENJER ATALIĆ

'Gradnja u Turskoj puno je lošija od naše. Ali takav potres i kod nas bi uništio gradove'

Image
Foto: DIA Images via AP/Robert Anić/Pixsell

Stručnjak za potresno inženjerstvo Josip Atalić, rekao nam je da se u Turskoj od njihovog zadnjeg velikog potresa 1999., kad je život izgubilo oko 17 tisuća ljudi, počelo ozbiljno ulagati, ali da to ipak nije bilo dovoljno. Imaju dosta stare gradnje koja je jako loša, puno lošija od naše

7.2.2023. u 9:01/ Iva Rebac

"Da se kod nas u Zagrebu dogodio potres kao u Turskoj ne bi bilo ništa drugačije. Imali bi potpuno srušen, uništen grad" kaže nam Josip Atalić, profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo.

U tom dijelu Turske, kaže nam, gradnja nije otporna na potrese ove jačine.

"Imali su oni jako snažan potres 1999. i od tada se počelo ozbiljno ulagati. Ali od 1999. do 2022. se nije puno sagradilo, a ovo sve što je sagrađeno prije nije gradnja koja je otporna na potrese", ističe Atalić.

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

Naime, nakon potresa 1999. godine, turske institucije prepoznale su hitnu potrebu za smanjenjem rizika u zemlji sklonoj potresima. Već  sljedeće godine odobren je Zakon za provođenje obaveznih provjera gradnje i građevinskih inspekcija na svim zgradama.  Međutim, zgrade izgrađene u skladu s propisima otpornim na potres, naglašava Atalić,  još uvijek su u manjini.

"A njihova stara gradnja je loša, puno lošija od naše, a prijašnji potresi su im napravili mnogo štete. Čim  su tražili pomoć znate da je kod njih prava drama" kazao nam  je Atalić.

U potresima iz 1999. godine prvo je u udaru od 7,4 stupnja stradao grad Izmit. Tri mjeseca kasnije potres od 7,2 po Richteru. pogodio je grad Düzce Poginulo je više od 17 tisuća ljudi.

Meksički arhitekt Eric Velasco Ferrera kazao je jučer u razgovoru za Danas kako ovako jak potres kad pogodi temelj, sve se pomakne i dođe do pukotina te da su to stvari koje se događaju u sekundama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim ima pukotinu i opterećenje, potrebno je samo tri sekunde dođe do djelomičnog ili potpunog kolapsa što smo i vidjeli u tim nevjerojatnim snimkama koje pokazuju kako se kuće sruše u doslovno tri ili četiri sekunde", rekao nam je Velasco Ferrera.

Snažni potres magnitude 7.8 pogodio je jučer jugoistočnu Tursku. Osjetio se u velikom dijelu države kao i u nekoliko zemalja u regiji. Par sati kasnije Tursku je pogodio novi potres  jačine 7.5 po Richteru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dva su dokaza

Putinovo pojavljivanje u Mariupolju diglo uzbunu, poslao je dvojnika? 'Izgleda kao baka'

Više s weba