bira se vodstvo

Ipak ništa od Plenkovića? Tusk predlaže da EK ide socijalistima, a Europsko vijeće liberalima

Image

Donald Tusk

Foto: AP Images

Odluka o novim europskim dužnosnicima mogla bi biti poznata večeras ili sutra ujutro

30.6.2019. u 15:03/ Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije, kazao je savjetnik u Europskom parlamentu koji je u nedjelju nazočio razgovoru.

VEZANE VIJESTI

To bi značilo da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije mada je EPP dobio najviše mjesta na izborima u svibnju.  

Tusk, koji će kasnije tijekom dana voditi sastanak na vrhu čelnika EU-a na kojem će se odlučivati o glavnim kandidatima za vodeća mjesta u Bruxellesu, sastao se s čelnicima različitih stranačkih grupaciju Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložio je da predstavnici europskoga desnog centra dobiju mjesta visokog predstavnika za vanjsku politiku EU i predsjednika Europskog parlamenta.

Savjetnik Tobias Teuscher je kazao i da je Tusk predložio da se centrističkom bloku, kojemu pripada i stranka francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona dodijeli mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Nije spominjao kandidata za predsjednika Europske središnje banke, kazao je Teuscher. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
skijali izvan staze

Skijaši poginuli u Švicarskoj. Tražili ih, a onda zbog lošeg vremena morali prekinuti i potragu

Više s weba