skandal potresa crkvu

Ispovijesti časnih koje su zlostavljali svećenici: 'Ušao je u moju sobu, razodjenuo me i silovao'

Image
Foto: Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL

Dvije zlostavljane redovnice kažu da je predugo trajala "kultura šutnje i tajnosti u crkvenoj hijerarhiji.

8.2.2019. u 8:44/ Vijesti.hr

Dvije časne sestre podijelile su svoje iskustva o zlostavljanju od strane svećenika dan nakon što je i papa Franjo javno priznao da je bilo takvih slučajeva u Katoličkoj crkvi. 

Dvije zlostavljane redovnice  su pohvalile priznanje skandala te dodale kako je predugo trajala "kultura šutnje i tajnosti u crkvenoj hijerarhiji.  Dr. Rocio Figueroa je teologinja i predavačica u novozelandskom Aucklandu, a zlostavljao ju je svećenik u Limi u Peru. Kazala je BBC-ju da se kao tinejdžerica pridružila zajednici apostolskog života u "vrlo siromašnom dijelu svijeta" jer je "nešto morala učiniti". 

"Imala sam 15 godina i upravitelj mi je rekao da započnem duhovno usmjeravanje sa svećenikom. Postao je moj duhovni vodič", priča Figueroa. "Nakon nekoliko mjeseci u kojima je zadobio moje povjerenje tražio je mene i nekoliko mladih dječaka da se obučemo u sportsku odjeću kako bi vježbali jogu. Nakon nekoliko grupnih sastanaka, prebacio se na individualne. Tada mi je rekao da će me naučiti vježbe koje će pomoći u samokontroli moje seksualnosti. 

"Bila sam naivna"

"Bila sam vrlo naivna i ranije nisam imala seksualnih iskustava. Pa me počeo pipati po cijelom tijelu. Potpuno pogrešno sam smatrala da je on dobar, a da sam ja zla. Osjećala sam kao da je to moja pogreška. Osjećala sam da je sve moja krivica. Osjećala sam se vrlo krivo i dezorijentirano", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad me nije silovao, ali bilo je to seksualno zlostavljanje. Tek kada sam imala 40 godina shvatila sam da sam bila žrtva seksualnog zlostavljanja", kazala je i otkrila da je odlučila javno govoriti o tom iskustvu tek kada je zlostavljač umro. Smatrala je da je bitno javno ga prozvati zbog ljudi u njegovoj zajednici koji su ga smatrali svecem, a on to nije bio. 

Bivša časna, Njemica Doris Wagner-Reisinger kazala je da je prije seksualnog zlostavljanja bila duhovno zlostavljana. "Nisam smjela čitati knjige i s nikim nisam smjela razgovarati o osobnim stvarima. Izgubila sam samopouzdanje i postala vrlo ranjiva", kazala je BBC-ju. 

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

"Bio je to šok"

"Nakon pet godina, pripadnik moje religijske grupe počeo bi mi prilaziti svaki puta kada bih radila nešto sama. Došao bi u moju sobu i stajao iznad mene i govorio. Ponekad bi me zagrlio, no u jednom trenutku je navečer došao u moju sobu, razodjenuo me i silovao", kazala je. 

"Bio je to šok. Znala sam što će se dogoditi, ali nisam mogla vjerovati. Znala sam da je to pogrešno. Definitivno nisam željela da se to dogodi. No bila sam uvejerena da je nemoguće da se to dogodi jer je on svećenik, a ovo je sveta zajednica", rekla je Doris Wagner-Reisinger. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogla razumjeti da se takvo zlostavljanje događa u ovom savršenom svijetu u kojem živim. Trebale su mi godine da shvatim da je to što se dogodilo bilo silovanje i nisam o tome mogla govoriti", kazala je.

"Imala sam veliku krizu vjere. Moj prvi nagon bio je da pomislim kako ću, ako progovorim, naštetiti Crkvi. I da zato Bog želi da šutim, Bilo je neizdrživo. Ne trebam vjerovati u takvog Boga", kaže ona.

"Nakon toga, srela sam drugog svećenika u zajednici. S njim sam mogla razgovarati i postepeno smo se zaljubili jedno u drugo. Znala sam da, ako Bog postoji, onda mi je on poslao ovu osobu, nekoga tko me voli. 

Doris Wagner-Reisinger je napustila religijsku zajednicu 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ponižavajuće

Šok u Velikoj Britaniji. Vatrogasci slikali leševe žena pa komentirali: 'Kakvo rublje nosi?'

Više s weba