riječ stručnjaka

Italiju pogodio najstrašniji potres u posljednjih 30 godina: evo koja su najopasnija područja u Hrvatskoj

30.10.2016. u 18:47/ Vijesti.hr

Najsnažniji potres u posljednjih 36 godina pogodio je središnju Italiju. S magnitudom od 6.6 stupnjeva po Rihteru potres je rušio zgrade i posijao paniku među stanovnicima talijanskih pokrajina Umbrije i Marke

Već četvrti put u samo dva mjeseca iste su regije na udaru potresa, a sreća je što ovoga puta ljudskih žrtava nije bilo, dijelom i zbog toga što su neka mjesta i oštećene zgrade već ranije evakuirane.

Ozlijeđeno je dvadesetak ljudi, a materijalna šteta je ogromna. Srušena je 600 godina stara bazilika sv. Benedikta u gradu Norčiji. 

Nakon prvog udara u 7.40 uslijedilo je nekoliko desetaka novih potresa, na svu sreću slabijih udara od onog zbog kojeg je u Norčiji izbila panika i strah. Mjestu je to koje cijeli svijet gleda danas kao čudo jer iako je dio grada doslovno sravnjen sa zemljom - nitko nije poginuo.

U studiju RTL-a Danas ugostili smo seizmologa Ivicu Sovića, koji nam je otkrio nešto više o potresima i načinima kako se zaštititi ukoliko se jedan dogodi u našoj blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Sović, trebamo li se mi bojati? Jesu li potresi tako razorne snage mogući i u Hrvatskoj?

"Ne da su mogući, već su se i događali. Počevši od dubrovačkog 1667. godine, pa 1996. pored Stona magnitude 6.1, što je magnituda slična ovoj kod potresa u Italiji."

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Sad je zatreslo Italiju, je li to nagovještaj da će se tresti i Hrvatska?

"Nažalost, to vam ne mogu reći, ne mogu prognozirati potrese."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se možda u budućnosti moći prognozirati potresi? Znamo da je vremenska prognoza u prošlosti bila znatno drugačija nego danas?

"Ne postoji fizikalni razlog da se potres ne prognozira. Postoje tehnički problemi. Mi imamo posla s nečim što se događa na 10 kilometara dubine, no mi ne možemo znati što je to. Mi ne znamo kakav je dolje sastav materijala, fizikalne karakteristike ni koje sile dolje djeluju, zato nam je teško prognozirati."

Možemo li očekivati nove, možda i jače potrese u Italiji? 

"U Italiji svakako, jer kad se dogodi ovako jak potres, seizmička aktivnost ostaje jaka još godinama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ste spominjali potrese u Hrvatskoj, koje je najugroženije područje u Hrvatskoj?

"Najugroženiji je jug Hrvatske, Dubrovnik, Konavle, prema sjeveru opasnost opada, zatim se opet javlja u Rijeci gdje produžuje za Sloveniju. Te područje oko Zagreba."

Postoji mnogo savjeta kako se ponašati u slučaju potresa. Vi ste stručnjak, koji je vaš savjet?

"U svojoj karijeri sam imao nekoliko slučaja ljudi koji su se ozlijedili zbog panike. Treba u svakom slučaju spriječiti paniku i paziti da vam nešto ne padne na glavu. Ubijaju građevine, a recimo u Italiji su te građevine nažalost stare preko par stotina godina i osjetljive su na potres. Kod nas se srećom, gradi drugačije, pa je i opasnost nešto manja." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
kakve mljekare

Kinezi klonirali 3 superkrave - iz svake se može pomusti 18 tona mlijeka na godinu

Više s weba