POSEBNO UPOZORENJE

Japan poziva na evakuaciju, stiže supertajfun: Mogao bi biti najrazornija oluja u posljednjih nekoliko desetljeća

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Predviđa se da bi oluja, po snazi ​​jednaka uraganu klase 5 u Atlantskom oceanu, trebala skrenuti prema istoku i u utorak prijeći preko Tokija prije nego što se u srijedu premjesti na područje oceana

17.9.2022. u 14:25/ Hina

Japanska meteorološka agencija pozvala je u subotu na evakuaciju stanovnike koji žive u dijelovima južnoga otoka Kyushua uoči dolaska snažnog tajfuna koji bi, kad u nedjelju zahvati to područje, mogao donijeti toliko kiše da će visina vode dosezati i do pola metra.

Tajfun Nanmadol, koji je Zajednički centar američke mornarice za upozorenje na opasne tajfune klasificirao kao supertajfun, mogao bi postati najrazornija tropska oluja koja je pogodila Japan u posljednjih nekoliko desetljeća.

Japanska meteorološka agencija objavila je da bi već u subotu navečer mogla izdati "posebno upozorenje" za prefekturu Kagoshima i ostale dijelove Kyushua, najjužnijega glavnog japanskog otoka.

U objavi stoji da u regijama postoji mogućnost visokih valova i vrlo obilnih kiša. Domaći mediji izvješćuju da bi to bilo prvo takvo upozorenje za bilo koju prefekturu sjeverno od lanca otoka Okinawe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
širi se napetost

Japan zbog Kine razmišlja o raspoređivanju projektila dugog dometa kojima mogu gađati udaljenost od 1000 km

Image
širi se napetost

Japan zbog Kine razmišlja o raspoređivanju projektila dugog dometa kojima mogu gađati udaljenost od 1000 km

Dužnosnik Japanske meteorološke agencije Ryuta Kurora je, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, upozorio da bi to područje mogle pogoditi "dosad nezabilježene" oluje i oborine te je stanovništvo pozvao na evakuaciju prije mraka.

U nedjelju bi u dijelovima južnog Kyushua moglo pasti i do 500 milimetara kiše, a u središnjoj regiji Tokai oko 300 milimetara, prognozirala je agencija.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Željeznička tvrtka Kyushu Railway Co. već u subotu je počela ukidati neke željezničke linije prije veće obustave koja će vjerojatno uslijediti u nedjelju. Domaći mediji pišu da su u južnoj japanskoj regiji zasad otkazani deseci vikend letova.

Nanmadol je četrnaesti ovosezonski tajfun. U subotu poslijepodne kretao se blizu južnoga japanskog otoka Minami-Daitoa nastavljajući prema sjeverozapadu brzinom od 20 km na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar u središtu oluje puše brzinom od 198 km na sat s udarima do 270 km/h, podaci su koje je objavio JMA.

Predviđa se da bi oluja, po snazi ​​jednaka uraganu klase 5 u Atlantskom oceanu, trebala skrenuti prema istoku i u utorak prijeći preko Tokija prije nego što se u srijedu premjesti na područje oceana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ujedinjena desnica

Desničari 'jurišaju' na Europski parlament: Grade jedinstveni blok, mogli bi dobiti čak petinu mandata

Više s weba