Demokratska procedura

Javno priznao da je pokrao sve glasove protivnici Dodika na izborima u BiH, i to u njenom 'rodnom selu'

Image

Stevan Gutić

Foto: YouTube/RTV BN/screenshot

'Prošlo glasanje rekli su im da Dodik mora proći pod svaku cijenu. Ucijenili su čovjeka. Rekla mi komšinica da su i u obližnjem selu dopisivali'

4.10.2022. u 9:15/ S. Ž.

Jedno od iznenađenja, bizarnosti, neobičnosti zbog kojih se vuku repovi za općim izborima u Bosni i Hercegovini 2022. jest i ona po kojoj Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednika ili predsjednicu Republike Srpske, nije osvojila niti jedan jedini glas u selu Krajišnik.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović već u izbornoj noći se požalio na "prevarantsko čudo" na biračkom mjestu u Čelincu na kojem je Jelena Trivić dobila nula glasova, a Dodik 235: "Tko mi ovo objasni, svaka mu čast. Čelinac, nije Doboj. Ili, porodično selo Jelene Trivić, Krajišnik, Jelena Trivić nula glasova. Je li to moguće?"

Kasno sinoć je, međutim, RTV BN iz Bijeljine objavila izjavu predsjednika glasačkog odbora u tom selu Stevana Gutića: "Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listu nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se dogodilo da Milorad Dodik dobije 235 glasova, Zoran Kalinić 204, a Trivić 0 (nula).

Image
Kontra nacionalista

Razbio Bakira na izborima, a Čoviću 2020. nabio na nos da je Tuzla 2. najveći grad BiH Hrvata. Je li to istina?

Image
Kontra nacionalista

Razbio Bakira na izborima, a Čoviću 2020. nabio na nos da je Tuzla 2. najveći grad BiH Hrvata. Je li to istina?

Gutić je rekao da je svjestan da je riječ o kaznenom djelu. Rekao je da se sve to dogodilo kasno navečer, da je bio već jako umoran, a ispada da je potom sve javio i izbornoj komisiji, koja mu je na to navodno odgovorila da neka ne mijenja podatke i da će se na tom mjestu ponoviti brojanje glasova.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Mještani su se za RTV BN požalili da ovo nije jedini takav slučaj, da tu pamte više izbornih prevara. Izvjesna mještanka Stana kazala je: "Prošlo glasanje su pozvali napolje posmatrače i rekli im da Dodik mora proći pod svaku cijenu. Ucijenili su čovjeka. Rekla mi je komšinica danas da su i u obližnjem selu dopisivali. Kradu, kradu brate."

Slično kao i u Krajišniku dogodilo se i u mjestu Čelinac. Samo što je u selu Krajišnik stvar ekstremno očita. Nije, doduše, riječ baš o "rodnom selu" Jelene Trivić, ali jest još gore; riječ je o mjestu gdje žive Trivići, odnosno obitelj njenog supruga, pa mnogi nisu bili skloni povjerovati da kandidatkinja koja je pretendirala pobijediti Dodika, tamo nije dobila baš niti jedan jedini glas nasuprot stotinama drugoj dvojici kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba