gost rtl-a danas Antonio Bušić

Je li sudar poput današnjeg u Veneciji moguć i u Dubrovniku? 'Određeni rizik uvijek postoji...'

2.6.2019. u 18:37/ Vijesti.hr

'Ljudski faktor je velik čimbenik kada dolazi do nesreća, ali i mašinerija broda zna zakazati'

Snimke iz Venecije, na kojima putnici panično bježe s manjeg broda u koji se zabija golemi kruzer, obišle su svijet. 

U pomorskoj nesreći koja se dogodila jutros lakše je ozlijeđeno samo četvero ljudi iako su na doku i na brodici bile stotine putnika, pa Talijani smatraju da ih je spasilo - čudo. 

Sve je počelo kada je kruzer, koji je tegljač vukao prema pristaništu, ostao bez kontrole.

"Ljudski faktor je veliki čimbenik kada dolazi do nesreća"

Gost RTL-a Danas bio je Antonio Bušić, upravitelj stroja na putničkom brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadležna tijela provest će istragu i ustanoviti što je bio uzrok nesreće. Ona nije toliko velika kako se u prvi mah učinilo. Je li posada mogla nešto više učiniti, ja to ne znam u ovom trenutku. Zapovjednik broda i časnici sigurno su imali brifing o tome što učiniti u slučaju nesreće. Što je zakazalo, to ćemo vidjeti", kazao je Bušić.

Na pitanje postoji li opasnost da se nešto slično dogodi i u dubrovačkoj luci, u koju također pristižu brojni kruzeri, kaže:

Upravo se čita

Image
htjela se narugati?

Djevojka optužena za dilanje tvrdi da je lagala i kupcima podvalila čajeve i duhan

"Određeni rizik uvijek postoji. I postoje različite metode kako se taj rizik smanjuje. Tu su i stručne službe na brodu koje znaju što raditi", kazao je.

Na pitanje koliko se često događaju ovakve nesreće i je li u pravilu riječ o tehničkom kvaru ili ljudskoj pogrešci, ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pravilu bude i jednog i drugog. Ljudski faktor je veliki čimbenik kada dolazi do nesreća, ali i mašinerija broda zna zakazati. Ali, svi sustavi na brodu su udvostručeni tako da imate uvijek dvojnost u pogonu da možete ili zaustaviti ili drugačije skrenuti smjer u slučaju potrebe", kazao je Antonio Bušić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zabrinit

Steinmeier o mučenju koje podržava Trump: 'Ovdje nije riječ o sitnim stvarima. Riječ je o temeljnim pitanjima u našem samorazumijevanju'

Više s weba