PITANJE KOMPROMISA

Johnson s Tuskom razgovara o novom sporazumu za Brexit: Kako premostiti ponor?

Image
Foto: Don Emmert/Pool Photo via AP

Johnson redovito poručuje da će Velika Britanija napustiti EU 31. listopada sa sporazumom ili bez njega

3.10.2019. u 15:41/ Hina

Premijer Boris Johnson kazao je u četvrtak, prije sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, da je novim prijedlogom za Brexit učinio iskreni pokušaj da premosti ponor.

"Želimo da se EU pozitivno angažira u procesu kako bismo mogli zajedno postići sporazum", rekao je Johnsonov glasnogovornik.

U obraćanju britanskim zastupnicima Johnson je u četvrtak rekao da je njegov prijedlog "kompromis" jer predlaže da Sjeverna Irska ostane dio jedinstvenog europskog tržišta za robu, ali napušta carinsku uniju.

Njegovim prijedlozima zamjerke su iznijeli britanska, oporba, premijer Republike Irske i Europska komisija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnsonov prijedlog  "nerealan je i štetan", rekao je vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn.

Europska komisija u britanskom prijedlogu vidi "problematične točke" te je zato rekla da su "potrebni novi razgovori".

Upravo se čita

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Hrvati velikom većinom protiv obuke Ukrajinaca u RH

Irski premijer Simon Coveney rekao je da neće biti novog sporazuma ako je najnoviji plan  "konačni prijedlog". 

Britanska vlada nada se početi razdoblje intenzivnih pregovora kako bi postigao konačni sporazum na sumitu Europske unije 17. listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson redovito poručuje da će Velika Britanija napustiti EU 31. listopada sa sporazumom ili bez njega. 

U četvrtak je Johnson britanskom parlamentu predstavio svoj novi plan u kojem je najvažniji mehanizam kojim nastoji zamijeniti sporni 'backstop' iz ranijeg dogovora EU-a i bivše premijerke Therese May.

Backstop je kontroverzni "sigurnosni mehanizam" kojim se trebala izbjeći tvrda granica na Irskom otoku, ali kritičari su kazali da bi on mogao na dugo razdoblje vezati Ujedinjeno Kraljevstvo za europska pravila.

Da bi tome doskočio Johnson predlaže da Sjeverna Irska napusti carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. ali bi, uz pristanak sjevernoirske skupštine, nastavila provoditi europsku legislativu za poljoprivredne i druge proizvoda što naziva "otočnom regulatornom zonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske jer bi obje bile dio te zone.

Taj bi se aranžman mogao u teoriji primjenjivati bez vremenskog ograničenja, ali bi se pristanak sjevernoirskih političara tražio svake četiri godine.

Carinske provjere robe kojom se trguje između UK-a i EU-a bile bi centralizirane, a roba bi se deklarirala elektronski te bi samo mali dio morao proći fizičke provjere.

Fizički pregledi mogli bi se obavljati u skladištima ili "nekim drugim označenim mjestima koja bi se nalazila bilo gdje u Irskoj ili u Sjevernoj Irskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladin program ne precizira kako bi izgledala ta "označena mjesta", ali se ističe da bi trebalo postojati "čvrsto obećanje (obiju strana) da se pregledi u budućnosti nikada ne obavljaju na granici".

Što se tiče provjera između Sjeverne Irske i ostatka UK-a, koji se ne bi trebao držati pravila europskog jedinstvenog tržišta, roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka UK morala bi proći kroz graničnu inspekcijsku postaju, a roba proizvedena u Sjevernoj Irskoj morala bi biti provjerena na "granici zone" - vjerojatno na Irskom moru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba