Rezultati istraživanja

Još jednoj susjednoj zemlji nedostaje radnika: U narednim godinama trebat će ih oko 200.000!

Image
Foto: Shutterstock/Arhiva

Inženjeri, tehnički stručnjaci i drugi radnici s tehničkim vještinama nužno su potrebni

24.2.2019. u 18:09/ Vijesti.hr

Nova studija Cofoindustria pokazala je veliki jaz između poslovne potražnje i sredstva za provedbu obuke. To znači da će, u narednim godinama, deseci tisuća tehničkih zanimanja u Italiji ostati nepopunjeni.

To znači da tvrtke koje bi mogle potaknuti državnu ekonomiju odugovlače, kažu autori istraživanja, ne zbog nedostatka narudžbi koje zaprimaju nego zbog nedostatka kvalificirane radne snage pri prijavi za posao.

Kako navodi studija, od 2019. do 2021. godine bit će oko 193.000 slobodnih radnih mjesta i to u prehrambenoj industriji, tehnološkoj, tekstilnoj industriji, kemijskoj industriji i drvnoj industriji. 

Inženjeri, tehnički stručnjaci nužno su potrebni

Inženjeri, tehnički stručnjaci i drugi radnici s tehničkim vještinama nužno su potrebni, međutim s nedostatkom mladih Talijana koji se obrazuju za te vještine, istraživanje previđa kako barem jedna trećina slobodnih radnih mjesta nikada neće biti popunjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se kako će jedino što će preostati vlasnicima kompanija jest borba za kvalificirane radnike koji su na tržištu još uvijek dostupni.

Studija predviđa kako će biti raspoloživo oko 45.000 poslova u tehnološkom sektoru u kojem će najtraženiji poslovi uključivati dizajnere aplikacija i softvera, dizajnere razvoja, dizajnere kompjuterske tehnologije kao i dizajnere telekomunikacijskog sustava.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Studija je analizirala i tradicionalni poslovni sektor koji je specijaliziran za proizvode proizvedene upravo u Italiji poput drvne industrije. Analiza navodi kako će idućih nekoliko godina biti slobodno oko 11 tisuća radnih mjesta. 

Slobodna radna mjesta

U prehrambenoj industriji bit će oko 30 tisuća slobodnih radnih mjesta, dok u tekstilnoj industriji 21 tisuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomenutim industrijama, među najtraženijim radnicima bit će obrtnici koji su vješti u umjetničkom tkanju, obradi drveta i izradi uzoraka.

Talijanske tvrtke imaju velike gubitke zbog nedostatka radnika, kao i zbog odljeva mozgova jer tisuće mladih Talijana zbog posla svake godine napušta Italiju. Tehnološki sektor ima taj problem već dugi niz godina, ali stvari se ne mijenjaju.

"Ti podaci govore kako kompanije budućnosti trebaju mlade ljude", kazao je predsjednik Confindustrie Vincenzo Boccia i dodao: "Italija nema sirovog materijala, ali ima ljudski kapital, znanje i talent i mi se moramo fokusirati da izgradimo budućnost ove zemlje", kazao je za The Local

Više s weba

Pročitajte još

Image
za njih plaćali do 2000 eura

Policajci, sudac, odvjetnik i savjetnik ministra koristili kriptirane telefone u mreži organiziranog kriminala

Više s weba