Play logo
opstrukcija goloba

Još ništa od novog premijera: Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti

Image
Foto: Shutterstock

Janšini zastupnici vjeruje da je ovako velik broj ministarstava pokušaj da se poveća javna administracija

18.5.2022. u 15:00/ Hina
Play logo

Zakonodavnim manevrom na prvoj redovnoj sjednici novog parlamenta stranka odlazećeg slovenskog premijera Janeza Janše u srijedu je privremeno usporila postupak formiranja nove koalicijske vlade Roberta Goloba.

Zastupnici Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) u parlamentarnu su proceduru uložili prijedlog za održavanje tzv. savjetodavnog referenduma o prijedlogu noveliranog zakona o vladi koju su podnijeli zastupnici Golobove stranke Pokret Sloboda i njezinih koalicijskih partnera Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L).

Play logo

Svaka nova vladajuća koalicija u Sloveniji po pravilu u parlamentu odmah novelira zakon o vladi, kako bi ga prilagodila svojim potrebama i programskim usmjerenjima, no ovaj put je to iskorišteno za opstrukciju koja će formiranje nove vladajuće koalicije otegnuti za nekoliko tjedana, ocjenjuju mediji.

Obrazlažući svoj potez, Janšini zastupnici u srijedu su u parlamentu u raspravi navodili da je predloženi broj od 20 ministarskih mjesta u vladi "nerazuman". Navode da je prijašnja vlada imala 15 ministarskih resora, a ona koju je Janša formirao 2004. godine samo 11. Tvrde da je ovako velik broj ministarstava pokušaj da se poveća javna administracija i zadovolje potrebe manjih i većih Golobovih potencijalnih partnera kojima su u pregovorima obećana ministarska mjesta.

Image
Robert Golob

Pobjednik slovenskih izbora o odnosu s Hrvatskom: 'Arbitražni sporazum o granici ostaje nam kao sidro'

Image
Robert Golob

Pobjednik slovenskih izbora o odnosu s Hrvatskom: 'Arbitražni sporazum o granici ostaje nam kao sidro'

"Ovime želimo novu vlast u nastajanju potaknuti na razmišljanje, da možda i smijene neke od nominiranih ministara", kazao je pomalo ironično u raspravi zastupnik Janšine stranke Danijel Krivec.

Play logo

Tri stranke iz buduće Golobove koalicije odbacile su manevar nove parlamentarne opozicije kao pokušaj podmetanja klipova pod noge novoj vladi u nastajanju i želju "poraženih" na izborima da se "negira volja naroda".

Stranke koje je okupio Golob tvrde da je promjena zakona o vladi normalan i uobičajen postupak, te da bi tri ministarska mjesta više i reorganizacija više resora po zakonu o vladi koji su predložili istakla njihove političke prioritete, a sve bi omogućilo "učinkovitije provođenje zacrtane politike" u mandatu nove vlade.

Play logo

Tvrde da će reorganizacija ministarstava biti operativnija i vlada će stoga moći učinkovitije provoditi zacrtane politike.

Play logo

Lijevo-liberalna Golobova koalicija vladu je željela sastaviti do 3. lipnja.

Osim Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon i Ljevice (L) Luke Meseca, Golob je u svoj prijedlog vlade i ministara dao dosta mjesta u pojedinim resorima i strankama bivših premijera Marjana Šareca i Alenke Bratušek kojima su u vladi rezervirana i ministarska mjesta, premda na izborima nisu prešli izborni 4-postotni prag.

Na te ljude Golob jako računa zbog njihove stranačke baze na terenu, pa se govori o mogućnosti da se s njima i Pokretom Sloboda stvori nova liberalna "megastranka", poput one kojom je 90-ih godina raspolagao tadašnji premijer Janez Drnovšek, kad je bio na vrhuncu svoje moći.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBIO OTKAZ

VIDEO Djelatnik u školi jurio za autističnim dječakom (3) pa ga onda udario u glavu. Pogledajte šokantnu snimku

Play logo

Više s weba