TRGOVINA I POLITIKA

Juncker: 'Trumpu se može vjerovati. Nismo smjeli šutjeti uoči referenduma o Brexitu'

Image

Donald Trump i Jean Claude Juncker

Foto: AP Images

Juncker smatra da je velik dio globalnih gospodarskih problema povezan s trgovinskim napetostima između Washingtona i Pekinga

7.5.2019. u 15:22/ Hina

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u utorak da se američkom predsjedniku Donaldu Trumpu može vjerovati u pogledu trgovinskih odnosa između Europske unije i SAD-a te da se američko-kineski trgovinski sukob treba što prije riješiti kako bi se vratilo povjerenje ulagača.

Juncker je na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da se u transatlantskim trgovinskim odnosima ništa nije promijenilo otkad se sastao s Trumpom u Washingtonu prošlog srpnja.

"Ljudi iz Bijele kuće i moji timovi u kontaktu su gotovo svaki dan i mislim da možemo vjerovati američkom predsjedniku kad je riječ o trgovinskim odnosima između SAD-a i Europe", rekao je.

Juncker je dodao kako je velik dio globalnih gospodarskih problema povezan s trgovinskim napetostima između Washingtona i Pekinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ulagači nemaju osjećaj da se taj problem može uskoro riješiti, oslabjet će interes za ulaganja na objema stranama Atlantika i diljem svijeta", rekao je.

EU nije smio šutjeti uoči referenduma o Brexitu

Juncker se na konferenciji za novinare osvrnuo i na Brexit rekavši kako je Europska unija pogriješila što je šutjela 2016. tijekom kampanje uoči britanskog referenduma o članstvu u EU jer je trebala ispraviti "laži" koje je širila strana koja se zauzima za napuštanje Unije.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Bila je pogreška ne intervenirati i ne miješati se jer bili bismo jedini koji bi uništili laži koje su kružile", kazao je Juncker.

"Pogriješio sam što sam šutio u tom važnom trenutku", nastavio je Juncker te dodao da je vodeća institucija EU-a slijedila savjet bivšega britanskog premijera Davida Camerona koji ih je upozorio da se ne miješaju u britanske unutarnje poslove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezivanje Tuska s Hitlerom i Staljinom je "neprihvatljivo"

Juncker je izjavio da je "potpuno neprihvatljivo" povezati bivšega vodećeg dužnosnika EU-a Donalda Tuska s tiranima Josifom Staljinom i Adolfom Hitlerom, kao što je učinila poljska državna televizija.

Tusk, bivši poljski premijer i glavni suparnik nacionalističkoj stranci Pravo i pravda (PiS) koja je sada na vlasti u najvećoj istočnoj državi EU-a, održao je prošli tjedan dug govor u Varšavi u kojemu je kritizirao vlast.

Vladajućim euroskepticima poručio je da prestanu kršiti vladavinu prava i poljski ustav u jeku spekulacija da se kani vratiti u poljsku politiku nakon što mu završi mandat potkraj studenog.

Poljska državna televizija - koja je 'na kratkoj uzdi' otkad je PiS došao na vlast 2015.  - reagirala je isječkom u kojemu je htjela diskreditirati Tuska prikazujući ga kao političara koji slijedi njemačke, a ne poljske interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isječku se uz Tuska pojavljuju fotografije Staljina i Hitlera, čiji su Sovjetski Savez i nacistička Njemačka napali Poljsku 1939. godine. U Drugom svjetskom ratu tijekom nacističke okupacije ubijeni su milijuni ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba