ČESTITA i RUSIJA

Kako su proruski prijatelji 'pomeli' na izborima? Recept Orbana i Vučića: Kontrola medija i ples na dvije stolice

Image
Foto: Shutterstock

Obojica su u dobrim odnosima s Putinom, obojici je rat u Ukrajini dao vjetar u leđa

5.4.2022. u 7:30/ Matija Mlinarić

Jedine dvije europske države čiji su vođe proruski orijentirani - jučer su bile na izborima, i opet izabrale svoje autokrate. Prave protivnike ionako nemaju, medije kontroliraju, pa se nitko nije previše iznenadio što je novi srpski predsjednik Aleksandar Vučić, a novi mađarski premijer Viktor Orban

Orban je na vlasti već 12 godina, a u skladu sa svojom politikom demoniziranja Bruxellesa, i sada je kampanju vodio u stilu: birate između Putina i Europe. Nakon pobjede rekao je: ''Ogromna se pobjeda vidi i s Mjeseca, svakako i iz Bruxellesa''.

Vučić je na vlasti 8 godina, prvo je bio premijer, pa predsjednik, a biračima je izlazeći iz frižidera, doslovno, rastumačio da je cijeli svijet u problemima i nestašicama, ali Srbija zahvaljujući njemu nije. Rezultate izbora nije objavio neki srpski DIP, nego sam Vučić, koji je trijumfalno kazao da će nakon Nikole Pašića biti Srbin koji je najdulje na vlasti. Pašić je, ako niste pazili na satu povijesti, s malim prekidima bio na vlasti 22 godine, a poznat je po lijepim metodama kao što su korupcija, progoni i likvidacije. 

I Orban i Vučić čestitku su dobili od braće Rusa: Bravo Mađarska! Bravo Srbija!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istinske suverene europske države mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Tako im piše Konstantin Kosačov iz ruskog parlamenta. Zanimljivo je da je Vučićeva stranka nije osvojila Beograd, ali unatoč prvim informacijama, ipak će tamo vladati u koaliciji. Promjene se uvijek vide u glavnom gradu, tako je Fideš prije dvije godine izgubio Budimpeštu. 

Koliko god ga Europa kritizirala - Mađari ga i dalje biraju. Zemlju vodi već 12 godina - i još će, najmanje 4. Još uvjerljiviju, povijesnu pobjedu ima i novi-stari predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Obojica su u dobrim odnosima s Putinom, obojici je rat u Ukrajini dao vjetar u leđa. 

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

''On ne želi uvoditi sankcije Rusiji jer naš energetski sektor je kompletno zavisan od Rusa. Također mi imamo nižu cijenu plina upravo zbog Vučića i Putina koji imaju takav odnos da su se sastali 19 puta tako da ti građani u Srbiji, glasači jeftinije plaćaju plin i to je ono što je njima važno'', kazao je Filip Čukanović, urednik i voditelj jutarnjeg programa TV Prva. 

''Vučić naravno osuđuje sve ono što se događa u Ukrajini, ali sankcije Rusiji ne uvodi, a iz EU ga na to ne prisiljavaju. Srbija u tom smislu sama odlučuje i bira što će radi tako da Vučić tu vrlo vješto balansira'', dodaje Čukanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban se recimo pridružio sankcijama Rusiji, iako je na Putinovoj strani. Zelenskog je prozvao neprijateljem. Evo kako to komentira Peter, Mađar koji živi u Zagrebu. 

''Ja bi se usudio reći da je Orban pažljiv jer malo se govori o velikoj Mađarskoj zajednici koja živi u Ukrajini i koja je također izložena ovoj Putinovoj agresiji. A tu je i energetska ovisnost Mađarske'', komentirao je Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarska nacionalne manjine grada Zagreba.

''Lako je iz Londona mi ćemo ovo ili ono. Ili kad Biden s druge strane oceana kaže da Putin ratni zločinac. Isto to Orban si ne može dozvoliti'', dodaje Sekereš.

U Srbiji nitko nije iznenađen pobjedom Vučića i njegove stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nisam netko tko se diči'

Vučić se obratio biračima: 'Poslije Nikole Pašića bit ću Srbin koji je najduže bio na vlasti. Utjecaj ukrajinske krize bio je ogroman'

Image
'nisam netko tko se diči'

Vučić se obratio biračima: 'Poslije Nikole Pašića bit ću Srbin koji je najduže bio na vlasti. Utjecaj ukrajinske krize bio je ogroman'

''Najveći broj građana Srbije, u unutrašnjosti Srbije, pa i u Beogradu vjeruje i osjeća kako žive bolje nego prije 5 ili 10 godina što je, morate razumjeti, jedan od glavnih razloga zašto Aleksandar Vučić i ima toliku popularnost. Ovo je nesumnjivo kontinuitet njegove vladavine koji je istini za volju najuspešniji komunikator i  tehnolog na našoj političkoj sceni već neko vrijeme'', izjavio je Đorđe Trikoš, politički analitičar.

I još im je nešto zajedničko: kontrola nad medijima. 

''Još ne znamo što znače ovi rezultati. Ovo je pomalo kao u Rusiji gdje imate samo jednu osoba koja odlučuje o sljedećem koraku. Isto je i u Mađarskoj. Orban je jedini koji odlučuje gdje stvari idu odavde. Veliko pitanje je bilo koliku će većinu imati u parlamentu kad će se suočiti s nadolazećom krizom. Sada znamo da su mu otvorene sve mogućnosti prema Ustavu da izgradi svoj sustav'', kazao je Marton Gergely, glavni urednik tjednika HVG.

I to je očito recept. Malo ispadanja iz frižidera ili kolinja s narodom, malo populizma i ljubavi, pardon, korektnih odnosa s Rusijom i tako se postaje europski autokrat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
teško je ozlijeđen

Nakon šokantnog napada nožem: Salman Rushdie skinut s respiratora i govori, napadač tvrdi da nije kriv

Više s weba