Strah od većeg sukoba

Sve je napetija situacija na Bliskom istoku, Kina oštro: 'SAD je 'kotao tenzija' u regiji'

Image
Foto: AP images

"Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog" rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

8.1.2020. u 11:45/ Hina

Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku. 

"Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom

"Pozvani smo učiniti sve što je moguće za pokretanje pregovora. Uspostavili smo provjerene veze s mnogim akterima u regiji i šire kako bi došlo do deeskalacije situacije", rekla je von der Leyen. 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku u znak odmazde na ubojstvo Kasema Sulejmanija. Američka vojska potvrdila je da su pogođene najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om. 

"Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani", rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba. 

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Kina je kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku. SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje "kotla tenzija" u regiji. 

Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
reforme zbog ebole

WHO osniva Fond za hitne slučajeve, za početak 100 milijuna dolara sredstava

Više s weba