CanSino Biologics

Kina odobrila prvo inhalacijsko cjepivo protiv covida-19: Funkcionira poput spreja za nos

Image
Foto: Shutterstock

Za primjenu tog cjepiva nije potrebna injekcija i ono se lakše skladišti

5.9.2022. u 15:41/ Hina

Kineske vlasti odobrile su prvo u svijetu inhalacijsko cjepivo protiv covida-19 i za njega je u ponedjeljak odobrena proizvodnja u sjevernom gradu Tianjinu.

Cjepivo tvrtke CanSino Biologics koristit će se kao hitna docjepna doza, a u ponedjeljak ga je odobrio kineski regulator, objavila je tvrtka u priopćenju. 

Za primjenu tog cjepiva nije potrebna injekcija i ono se lakše skladišti, a primjenjuje se prskanjem pomoću raspršivača u nosnice. 

CanSino nije objavio kada će to vektorsko cjepivo za koje nikakva neovisna studija o učinkovitosti nije objavljena, biti dostupno javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici iz više zemalja, među kojima su Kuba, Kanada i Sjedinjene Države, razvijaju cjepiva koja bi se uzimala udisanjem na nos koji je put unosa koronavirusa.

Od 2020. godine Kina je odobrila osam cjepiva protiv covida koja su razvili tamošnji farmaceuti i do danas primjenjuje isključivo kineska cjepiva.

Upravo se čita

Image
SRCE VATRENO

Slika koja topi dušu: Pogledajte reakciju Kramarićeve bake nakon što joj je unuk potopio Kanadu

Unatoč tome što ima malen broj zaraženih u odnosu na ostatak svijeta, Kina provodi strogu strategiju borbe protiv pandemije zvanu "nulta stopa covida".

Riječ je o mjerama potpunog zatvaranja čim se pojave prvi slučajevi covida, zatim o gotovo obveznim testiranjima testom PCR svakih 72, 48 ili čak 24 sata, stavljanja ljudi u izolaciju i zatvaranja tvornica i poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice u golemom 18 milijunskom gradu Shenzhenu na jugu Kine, koji se smatra hramom visoke tehnologije, protekli vikend brojne četvrti bile su potpuno zatvorene. 

Na drugom dijelu Kine, stanovnici grada Chengdua u pokrajini Sečuan, također su u potpunoj izolaciji i bit će masovno testirani od ponedjeljka do srijede.

Više s weba

Pročitajte još

Image
masakr u Crnoj Gori

Ubojica masovnog ubojice je u bijegu, pregovara s policijom? 'On je očistio cetinjske ulice od demona!'

Više s weba