kakve mljekare

Kinezi klonirali 3 superkrave - iz svake se može pomusti 18 tona mlijeka na godinu

Image
Foto: Shutterstock

To je gotovo 1,7 puta više od prosječne krave u Sjedinjenim Državama proizvela 2021., prema američkom Ministarstvu poljoprivrede

2.2.2023. u 11:30/ Danas.hr

Kineski znanstvenici uspješno su klonirali tri "superkrave" koje mogu proizvesti neuobičajeno veliku količinu mlijeka, izvijestili su državni mediji, pozdravljajući to kao napredak za kinesku mliječnu industriju kako bi se smanjila njezina ovisnost o uvezenim pasminama, prenosi CNN.

Riječ je o teladi koju su uzgojili znanstvenici sa Sjeverozapadnog sveučilišta za poljoprivrednu, šumarsku znanost i tehnologiju.

Rođena su u regiji Ningxia u tjednima koji su prethodili lunarnoj novoj godini 23. siječnja, izvijestio je Ningxia Daily.

Image
POHVALIO SE

VIDEO Senna M dobio Emmy za postignuća u znanosti. Ranije o novom poslu govorio za Direkt

Image
POHVALIO SE

VIDEO Senna M dobio Emmy za postignuća u znanosti. Ranije o novom poslu govorio za Direkt

Klonirane su od visokoproduktivnih krava holstein frizijske pasmine, koja potječe iz Nizozemske. Odabrane životinje sposobne su proizvesti 18 tona mlijeka godišnje, odnosno 100 tona mlijeka tijekom života.

To je gotovo 1,7 puta više od količine mlijeka koju je prosječna krava u Sjedinjenim Državama proizvela 2021., prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Prvo od kloniranih teladi rođeno je 30. prosinca carskim rezom zbog veličine od 56,7 kilograma, rekao je dužnosnik u gradu Wulin u Ningxia za Technology Daily.

Znanstvenici su napravili 120 kloniranih embrija od ušnih stanica visokoproduktivnih krava i stavili ih u surogat krave, piše Technology Daily.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jin Yaping, vodeći znanstvenik projekta, nazvao je rođenje super krava probojem koji Kini omogućuje očuvanje najboljih krava "na ekonomski izvediv način", izvijestile su državne novine Global Times.

Samo pet od 10.000 krava u Kini može proizvesti 100 tona mlijeka tijekom svog života, što ih čini vrijednim resursom za uzgoj. Ali neke vrlo produktivne krave nisu identificirane do kraja života, što otežava njihovo razmnožavanje, rekao je Jin.

Čak 70% kineskih mliječnih krava uvozi se iz inozemstva, piše Global Times.

„U iduće dvije do tri godine planiramo uzgojiti više od tisuću superkrava što bi bio čvrst temelj za rješavanje problema kineske ovisnosti o prekomorskim mliječnim kravama kao i rješenje za problema prekida u lancu opskrbe”, rekao je Jin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA

Maturant porečke srednje škole poginuo u Pragu: Pao s velike visine?

Prošle je godine kineska tvrtka za kloniranje životinja stvorila prvog kloniranog arktičkog vuka na svijetu.

Kineski znanstvenici 2017. rekli su da su proizveli klonirana goveda s povećanom otpornošću na goveđu tuberkulozu što bi predstavlja opasnost za goveda u mnogim zemljama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ODRŽALA GOVOR

Kolinda iznenadila na summitu o ratnim zločinima u Kijevu. Za RTL poručila: 'Ujedinjeni smo za pravdu'

Više s weba