slučaj zambija

Konzul iz Ndole: 'Zna se gdje su djeca, čuvaju ih, ne zna se hoće li Hrvati danas na slobodu'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Rekao je da su svi uvjeti za njihovo puštanje iz pritvora ispunjeni u petak, ali da je neizvjesno kada će se donijeti odluka o njihovu puštanju. Bio je u pritvoru i rekao da su uvjeti u njemu ispod razine koju možemo zamisliti u Europi, muškarci i žene su odvojeni, ali se mogu na kratko vidjeti tijekom dana

23.1.2023. u 11:16/ RTL Danas

Danas je na ročištu hrvatskim državljanima u zambijskog Ndoli bio i Dario Klasić iz hrvatskog konzulata u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici.

Novinarima je podijelio informacije da se pouzdano zna gdje su djeca koju su trebali preuzeti i u Hrvatsku odvesti hrvatski parovi te što će dalje biti s njima.

"Sukladno informacijama s kojima smo raspolagali od petka popodne, danas se potvrdilo da je sudsko ročište odgođeno zbog odsutnosti suca", rekao je Klasić.
Novinari su pitali kolike su šanse da oni izađu na slobodu danas.

"Na zadnjem sudskom ročištu 12. prosinca sud je naložio 4 uvjeta koje su hrvatski državljani trebali ispuniti. Ispunjavanje uvjeta se odužilo, trajalo je duže nego smo očekivali. Sva četiri uvjeta ispunjena su u petak u kasnim poslijepodnevnim satima i tada je nadležni sud u Ndoli izdao odluku kojim se dopušta da se brane sa slobode.

Image
Foto:
Image

Ta odluka mora se dostaviti u službu nadležnu za imigraciju i to je dostavljeno danas ujutro. Ta odluka je svojevrsni preduvjet da bi oni mogli regulirati boravak.

Tijekom današnjeg dana očekujemo da će službe za imigraciju postupati po tom ali bojim se da je nezahvalno davati bilo kakvo mišljenje može li se očekivati da se danas brane sa slobode, sutra ili će se to možda otegnuti. Radi se postupku koji nadležne službe moraju provesti i završiti", rekao je.

Potvrdio je da je bio u pritvoru gdje su hrvatskih državljani te posvjedočio da su uvjeti u njemu loši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo je ispod bilo kakvog standarda koji mi u Europi možemo zamisliti, pojmiti. No važno je reći da Zambija i Ndola nema poseban infrastrukturni objekt za prihvat i pritvor stranaca. Hrvatski državljani nisu bili smješteni u zatvoru.

Image
do 6. veljače

VIDEO Odgođeno suđenje Hrvatima pritvorenima u Zambiji! Danas bi mogli na slobodu?

Image
do 6. veljače

VIDEO Odgođeno suđenje Hrvatima pritvorenima u Zambiji! Danas bi mogli na slobodu?

U Ndoli postoje dva zatvora. Oni su bili smješteni u pritvorskoj jedinici. Od samog početka muškarci su bili odvojeni od žena ali imali su mogućnost da se kraće vrijeme tijekom dana i vide, vrlo kratko na 15 ak minuta", rekao je Klasić.

Nastavio je da oni su u ćelijama, borave s drugim pritvorenicima. "Što sam prilikom prve posjete pritvoru utvrdio sam da je broj pritvorenika prevelika za sam kapacitet pritvora i na neki način nije uobičajeno jesu pritvorenici pomiješane s osuđenicima", rekao je.

Odgovorio je i na pitanje postoji li mogućnost da se oni na neki način izruče Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'MI ZNAMO CILJ'

Zlatko Dalić se obratio naciji nakon remija: 'Tužan sam jer smo igrali dobro'

"U okvirima međunarodnog kaznenog postupovnog prava postoji mogućnosti, neću reći izručenja, nego ustupanja i preuzimanja kaznenog postupka ali o tome ne možemo govoriti u ovom stadiju postupka.

Image
Foto: Ivana Ivanda Rožić/RTL Danas
Image
Ivana Ivanda Rožić/RTL Danas

Da bi do toga došlo treba čitav niz uvjeta i moje pravno mišljenje je da se to ne može dogoditi na inicijativu Republike Hrvatske, nego sama Republika Zambija trebala bi ustupiti, odnosno predložiti ustupanje kaznenog postupka Republici Hrvatskoj. Ali samo ustupanje i preuzimanje je vrlo kompleksno, a isto tako moja su saznanja, ovdje se primjenjuje anglo-saksonsko pravo i tu ovdje nije uobičajeno", odgovorio je.
Potvrdio je da za ovaj slučaj znaju na najvišim razinama u Zambiji.

"Mogu potvrditi da je MVEP uistinu napravilo sve što je bilo u našoj mogućnosti. Ministar Grlić-Radman osobno je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Republike Zambije. Odmah smo kontaktirali delegaciju EU, već kod mogu prvog boravka ovdje ja sam osobno putovao u Lusaku i razgovarao u Delegaciji EU o problemu hrvatskih državljana koji su tada bili pritvoreni bez podizanja optužnice. Mogu potvrditi da smo o ovom smo slučaju razgovarali na najvišim razinama, od New Yorka, Bruxellesa, Geneve, Lusake Pretorije. Ali važno je napomenuti da je naše postupanje, veleposlanstva i ministarstva ograničeno Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima što znači da se mi ne smijemo i ne možemo miješati u pravi postupak druge države, ne možemo tražiti njihovo puštanje iz pritvora", rekao je Klasić.

Potvrdio je da sve financijske troškove snose sami optuženici i njihova obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će oni i dalje pratiti postupak, da su d početka tražili da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, bez ikakve diskriminacije, da im se osigura liječnička pomoć ako će im trebati.

"Prvi momenti pritvaranja bili su iznimno stresni za sve njih. Tražimo da sam postupak bude pravičan. Osobno od samog početka pratim svaki korak zambijskih vlasti i mogu potvrditi da je dosadašnje postupanje bilo u okvirima i ovlastima kojima im dodjeljuje Zakon protiv trgovanja ljudima", rekao je i da su i u kontaktu s vlastima u DR Kongo, da je osobno razgovarao s višerangiranim službenicima u generalnom konzulatu DR Kongo u Ndoli, ali da je i u kontaktu s predstavnicima veleposlanstva DR Konga u Pretoriji.

Nastavio je da djecu, koja su trebala biti posvojena u ovom postupku, nisu uspjeli posjetiti.

"Ona se smatraju žrtvama. Imao pouzdanu informaciju gdje su djeca, ona su u sirotištu nego u čuvanom objektu pod stalnom policijskom zaštitom i posjete nisu moguće", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivana Ivanda Rožić/RTL Danas
Image
Ivana Ivanda Rožić/RTL Danas

Novinare je zanimalo i postoje li saznanja o vjerodostojnosti dokumenata iz Konga.

"Mi osobno nemamo saznanja pouzdanih saznanja o vjerodostojnosti kongoanskih dokumenata, ali već u prosincu je u hrvatskim medijima bilo objavljeno, preliminarne istrage pokazale su da dokumenti izdani u DR Kongo i prije svega sudske presude, da nisu vjerodostojne", odgovorio je.

Rekao je i da je jedan od inkriminirajućih elemenata koje je DR Kongo istaknula da roditelji nisu dali dozvolu za postupak. "Ali tijekom postupka treba se potvrditi jesu li dokumenti izdani u DR Kongo uistinu falsificirani. Ali to je sad na državnom odvjetništvu, nitko ne zna koje će dokazne prijedloge izvesti na sljedećim ročištima. Ono je zakazano za 6. i potom za 10. veljače", istaknuo je.

Pogledajte njegovu izjavu pred hrvatskim novinarima u Ndoli:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
U SUBOTU NAVEČER

Pucnjava u Hamburgu! Muškarac prvo ubio čovjeka, a zatim presudio i sebi

Više s weba