GOSPODARSKI OPORAVAK

Korona-paket: Njemačka spremna na kompromis, Španjolska želi brzi dogovor

Image

Nizozemska se zalaže za strože uvjete pod kojima bi se isplaćivala direktna financijska pomoć

14.7.2020. u 22:23/ Hina

Angela Merkel priželjkuje brzo rješenje oko korona-paketa Europske unije, ali smatra da su pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena, priopćeno je uoči sastanka njemačke kancelarke i španjolskog premijera Pedra Sancheza u utorak u Berlinu.

Image
UOČI SAMITA

Problemi za Hrvatsku? Nizozemski premijer pesimističan oko dogovora o planu oporavka EU-a

Image
UOČI SAMITA

Problemi za Hrvatsku? Nizozemski premijer pesimističan oko dogovora o planu oporavka EU-a

"Postoje različite predodžbe zemalja-članica oko konačnog rješenja ali njemačka delegacija u Bruxelles putuje sa solidnom količinom spremnosti na kompromis", rekla je Merkel uoči sastanka sa španjolskim premijerom Sanchezom.

Ona je rekla kako zbog toga još ne može reći sa sigurnošću hoće li kompromis biti postignut već na ovom sastanku.

Na ovom sastanku bi, između ostalog, trebali biti pripremljeni i temelji za ovotjedni EU samit na kojem bi trebalo biti pronađeno kompromisno rješenje oko prijedloga Europske komisije o fondu pomoći za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski premijer apelirao je na predsjednike država i vlada EU-a da ovog tjedna postignu dogovor oko paketa pomoći.

"Ako odgodimo dogovor odgađamo i obnovu. A ako odgodimo obnovu, kriza će se još više produbiti", rekao je Sanchez te je dodao kako dogovor mora biti postignut "još u srpnju".

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Španjolska će učiniti sve da dogovor bude postignut ovog tjedna na samitu u Bruxellesu", rekao je Sanchez u Berlinu.

On je svjestan da su pozicije još prilično udaljene ali da je važno da dogovor bude postignut kako po pitanju dugoročnog proračuna EU-a tako i oko korona-paketa jer su, kako je rekao španjolski premijer, "ove dvije stvari povezane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kancelarka Merkel, koje od početka mjeseca predsjeda Vijećem EU-a, jučer se u Berlinu susrela s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom koji također ustraje na što bržem dogovoru oko pomoći.

Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita. Ovakvom rješenju se najviše protive tzv. štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

Merkel je još prošlog tjedna razgovarala i s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je danas ponovno izrazio skepsu glede brzog dogovora oko korona-paketa. Nizozemska se zalaže za strože uvjete pod kojima bi se isplaćivala direktna financijska pomoć.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba