PITANJE UKRAJINSKE KRIZE

Kremlj nije optimističan nakon prvog kruga razgovora sa SAD-om: 'Imamo suprotne poglede na ono što treba učiniti'

Image

Dmitrij Peskov

Foto: AP Images

Rusija je nagomilala vojnike blizu granice s Ukrajinom i traži da NATO savez predvođen SAD-om odbaci mogućnost prihvaćanja bivše sovjetske republike

11.1.2022. u 12:30/ Hina

Kremlj je u utorak objavio da nema razloga za optimizam nakon prvog kruga razgovora sa Sjedinjenim Državama o ukrajinskoj krizi i zahtjevima Rusije koja traži sigurnosna jamstva od Zapada.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je, međutim, da je pozitivno što su razgovori u ponedjeljak u Ženevi održani na otvoren, sadržajan i izravan način. 

Rekao je da Rusija ne postavlja rokove, ali i da neće biti zadovoljna "beskonačnim odugovlačenjem ovog procesa".

Image
Nasilje u Kazahstanu

Suprotne poruke svjetskih velesila: Kina podržava mjere kazahstanske vlade, Njemačka želi smirivanje

Image
Nasilje u Kazahstanu

Suprotne poruke svjetskih velesila: Kina podržava mjere kazahstanske vlade, Njemačka želi smirivanje

Rusija je nagomilala vojnike blizu granice s Ukrajinom i traži da NATO savez predvođen SAD-om odbaci mogućnost prihvaćanja bivše sovjetske republike u taj vojni savez i prestane se širiti na istok.

Washington je rekao da ne može prihvatiti te zahtjeve Moskve iako je spreman angažirati se na drugim aspektima ruskih prijedloga i raspravljati o raspoređivanju projektila ili ograničenja vojnih vježbi.

Peskov je rekao da će situacija biti jasnija nakon nova dva kruga razgovora koja će Rusija održati ovaj tjedan - s NATO-om u Bruxellesu u srijedu i u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču u četvrtak. 

Ruski i američki pregovarači naslutili su da se ne smanjuju njihove razlike na brifinzima za novinare nakon prvog kruga razgovora u Ženevi. 

"Nažalost postoje velike razlike u našim principijelnim pristupima ovome. SAD i Rusija na neki način imaju suprotne poglede na ono što treba učiniti", rekao je ruski predstavnik na pregovorima, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov na konferenciji za medije u ponedjeljak. 

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendi Sherman rekla je: "Odlučni smo u odvraćanju sigurnosnih prijedloga koji za SAD jednostavno nemaju šanse za uspjeh". 

SAD traži od Moskve da prestane gomilati vojnike na granici s Ukrajinom, kojih prema procjenama ima oko 100.000. Ukrajina i Zapad strahuju od potencijalne nove invazije, osam godina nakon što je Rusija anektirala Krim.

Rjabkov je rekao da Rusija ne namjerava napasti Ukrajinu.

Upravo se čita

Image
TRAGEDIJE KOD VENECIJE

Talijanski mediji objavili identitet hrvatskog para: Antonela je bila trudna, vjenčali se prije samo 3 tjedna

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRAGIČNA NESREĆA

Vlada potvrdila: Među poginulima u stravičnom slijetanju autobusa i Hrvatica. Objavljen video nesreće

Više s weba