nema zraka

Kritična razina zagađenja: Inidija se guši u smogu, ugroženi životi djece

Image
Foto: AP

Koncentracija lebdećih čestica PM10, posebno štetnih za zdravlje, bila je više od 1600 mikrograma po kubnom metru, dok je sigurna razina oko 100

31.10.2016. u 11:15/ Hina

Razina zagađenja u New Delhiju i velikim dijelovima Indije dostigla je alarmantno visoke razine u ponedjeljak, dan nakon festivala Diwali koji se slavi uz vatromete i raširenu upotrebu pirotehnike.

Indijci su u nedjelju navečer u svojim domovima zapalili uljane lampice i svijeće, te bacali petarde kako bi proslavili Diwali, hinduistički festival svjetla koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom. 

Image
Foto: AP
Image
AP

Podaci indijske agencije za istraživanje kvalitete zraka i meteorološka predviđanja SAFAR pokazuju kako je zagađenje u glavnom indijskom gradu u ponedjeljak na 10 mjesta dosegnulo najvišu službenu razinu. Delhi je jutros prekrio gusti smog, smanjivši vidljivost diljem grada. 

Koncentracija lebdećih čestica PM10, posebno štetnih za zdravlje, bila je više od 1600 mikrograma po kubnom metru, dok je sigurna razina oko 100. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PM2.5, standardna mjera kvalitete zraka, 14 je puta veća od sigurne razine, prenosi televizija NDTV. 

Gradovi u sjevernoj Indiji poput Kanpura i Lucknowa, kao i financijski centar Mumbai, također su zabilježili opasne razine zagađenja. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Svjetska zdravstvena organizacija proteklih je godina proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svijetu. 

UNICEF je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem stoji kako jedno od sedmero djece, njih 300 milijuna, živi u područjima s najtoksičnijim razinama zračnog zagađenja. Većina ih je u južnoj Aziji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 600 tisuća djece mlađe od 5 godina svake godine umire zbog bolesti povezanih sa zračnim zagađenjem, dodaje UNICEF. 

Stručnjaci su ove godine upozoravali da će zagađenje od Diwalija biti gore nego protekle dvije godine zbog faktora poput vlažnosti zraka i brzine vjetra. 

Ministar zdravstva Delhija Satyendra Jain tvrdi kako su kampanje kojima se pozivalo na manju upotrebu pirotehnike bile uspješne jer su ju ljudi koristili 40 posto manje u odnosu na prošlu godinu. 

No Indijci su na društvenim mrežama kritizirali vladu zbog opasnih razina zagađenja i nedostatka senzibiliteta prema javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gust promet, paljenje usjeva s obližnjih farmi, industrijske emisije i spaljivanje smeća i ulja za kuhanje su faktori velikog zagađenja zraka u Delhiju tijekom zime, stoga su tamošnje vlasti nedavno najavile uvođenje pročišćivača zraka. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neprimjereno?

Opet bunt protiv Zelenskog. Nakon Svjetskog prvenstva ne žele ga ni na talijanskom Sanremu

Više s weba