OGLAS

Gost RTL-a Danas

Kurelić za RTL o demonstracijama u Americi i Trumpu: 'Ovo je multirasni i ozbiljan proces'

3.6.2020. u 19:25/ Vijesti.hr

Spomenuo je i kako je važno što ove demonstracije nisu samo 'crni protest'


Val bijesa i prosvjeda proširio se iz SAD-a u Europu. O genezi i perspektivi prosvjeda RTL-ov Petar Panjkota razgovarao je s dekanom Fakulteta političkih znanosti Zoranom Kurelićem.

Kurelić je otkrio jesmo li došli do prijelomne točke po pitanju rasizma.


"Ne znamo jesmo li došli do prijelomne točke, ali nešto se dramatično događa, to je sigurno. Ovo je najveći prosvjed od 1992. godine. Ovaj je puno dramatičniji jer je onaj bio lokalan s reakcijama koje su se pojavile samo u Americi. A ovaj je u svim državama i gradovima i nije samo 'crni protest', što je izrazito važno, nego je multirasni protest i priključile su se različite grupacije. U početku samo lijeve skupine i neki anarhisti, ali sada se stvorila neka koalicija koja je i politički dosta raznolika. Ovo je ozbiljan proces", kazao je Kurelić.

Image
prosvjedi protiv policije

Kaos zbog nasilnih prosvjeda: 1600 vojnika raspoređeno oko Washingtona, uhićene tisuće ljudi!

Image
prosvjedi protiv policije

Kaos zbog nasilnih prosvjeda: 1600 vojnika raspoređeno oko Washingtona, uhićene tisuće ljudi!

Kazao je kako je ovo okrutnija snimka od one iz 2014. i gušenja Erica Garnera.

"Snimka je neopisiva. Amerikanci su navikli na svakakve snimke, vidjeli su kako je ugušen Eric Garner 2014., ali on je bio ugušen dok su ga pokušali nekako obuzdati jer je bio debeo čovjek i pružao je otpor. Iako je i to bilo stravično, ovo je puno gore jer su čovjeka ubili, čovjeka koji je već bio potpuno nemoćan, imao je zavezane ruke na leđima. Samo ubojstvo je neopisivo i ono je glavni razlog zbog čega je sve krenulo. Drugi razlog je što nisu bili uhićeni vrlo brzo, nego je bilo potrebno nekoliko dana da jednog uhite, a čujem i da će ovih dana i ostalu trojicu, ali već je gotovo. Evo sad, danas su već demonstracije", rekao je Kurelić.

''Ovo više nije samo 'crni protest'''

Otkrio je i što misli koji je mogući Trumpov cilj te je to povezao i s bivšim predsjednikom Nixonom.

"Prve izbore je dobio Nixon na način da je obećavao red i mir, što i Trump radi. I onda je cijeli prvi mandat imao imidž predsjednika koji održava red i mir. Ovo što radi Trump nije slučajno, to je ciljano, to nije samo njegov temperament. A druga stvar je način na koji on vodi politiku. On nikad ne vodi politiku da traži konsenzus, nego ju uvijek vodi da ima neprijatelje i da stvara snažne emocije kod svojih glasača i opet je uspio. Stvari kojima se smiju svjetski mediji, držanje Biblije kao cigle, to je kod njegovih glasača izazvalo jako dobru reakciju", objasnio je.


Spomenuo je i kako je važno da ove demonstracije nisu samo ''black lives matter''.

"Šute gotovo svi odreda, što se tiče republikanaca. Gledao sam jučer demonstracije u New Yorku. Devedeset posto su bili bijelci. To je važno kod ovih demonstracija, prestale su biti samo 'black lives matter', što su bile u početku, i puno su šire. To je zabrinjavajuće za Trumpa", kazao je Kurelić.

Otkrio je i što misli hoće li doći do izbora koji su na redu za pet mjeseci.

"Nadam se da se neće odgoditi izbori, ne znam hoće li ovo štetiti Trumpu. Pitanje je kako će se stvari odvijati i na koji način će on odigrati, ako stvar bude eskalirala. Izgleda kao da nije jaka karta, ali može biti jaka karta. Biden je u ovom trenu jako slab", zaključio je.


Upravo se čita

Image
VUČEMILOVIĆ UPOZORAVA:

'Tvrtka bivšeg ministra Vrdoljaka zagađuje zrak u Belišću. Neugodan smrad u nosu ostaje i nekoliko sati kasnije'

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
TALIDOMIDSKA TRAGEDIJA

Zvali ga 'čudesnim lijekom' za trudnice, a unakazio tisuće beba: Australska vlada se ispričala 60 godina kasnije


Više s weba