šefica mmf-a

Lagarde se neće žaliti na presudu: 'Proglašena sam nemarnom, ali nisam kažnjena'

Image

Christine Lagarde Christine Lagarde

Lagarde je osuđena zbog svoje uloge u arbitražnoj presudi iz 2008., kojom je francuskom tajkunu Bernardu Tapieu, savezniku tadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, isplaćeno 403 milijuna eura

20.12.2016. u 8:28/ Hina

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde rekla je u ponedjeljak da se ne namjerava žaliti na presudu u Francuskoj kojom je proglašena krivom za nemar jer 2008., kao francuska ministrica financija, nije osporila državnu isplatu od 400 milijuna eura koliko je arbitražnom odlukom pripalo poslovnom čovjeku Bernardu Tapieu.

Francuski suci proglasili su u ponedjeljak Lagarde krivom za nemar, ali je nisu za to kaznili. "Proglašena sam nemarnom, ali nisam kažnjena, nisam sankcionirana ... nisam time zadovoljna, ali došao je trenutak kad moram stati, okrenuti novu stranicu, nastaviti dalje i raditi s ljudima koji su mi dali povjerenje", rekla je Lagarde u izjavi koju je pročitala novinarima u sjedištu MMF-a u Washingtonu.

"Stoga, sretna sam i neću se žaliti na tu odluku, i usredotočit ću svu svoju pažnju, svo svoje vrijeme, sve svoje napore, svu svoju energiju i entuzijazam na svoju misiju na čelu MMF-a", dodala je.

Lagarde, koja je otputovala u Washington i nije prisustvovala izricanju presude u Francuskoj, ranije je negirala optužbe za nemar, a njezin odvjetnik je odmah nakon izricanja presude najavio da će se žaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova sudska presuda mogla bi izazvati novu krizu u vrhu MMF-a, nakon što je Lagardein prethodnik Dominique Strauss-Khan podnio ostavku 2011. zbog seksualnog skandala.

Lagarde je osuđena zbog svoje uloge u arbitražnoj presudi iz 2008., kojom je francuskom tajkunu Bernardu Tapieu, savezniku tadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, isplaćeno 403 milijuna eura.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Tapie je tužio francusku banku Credit Lyonnais zbog uloge u prodaji njegovih dionica u tvrtki Adidas 1990-ih godina. Kada je Lagarde postala ministrica financija 2007., pravni spor između Tapieja i banke još nije bio riješen, a ona je izdala nalog da se riješi privatnom arbitražom umjesto na sudu.

Suci su zaključili da nije sporna njezina odluka da se ide na arbitražu nego to što nije osporila isplatu državnog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik MMF-a rekao je da će se Izvršni odbor MMF-a, koji predstavlja 189 država članica, uskoro sastati kako bi razmotrio tu presudu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba