UKRAJINA ŽELI U EU

Austrija poručila: 'Nikad nećemo pristati na kandidatski status Ukrajine na štetu zapadnog Balkana'

Image
Foto: Profimedia

Predsjednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji

11.6.2022. u 22:15/ Hina

Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Europskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP) u subotu.

"Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana", rekao je Wolfgang Sobotka u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) "nedvosmisleno" je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Europskoj uniji, rekao je Sobotka.

Image
MOGUĆI ULAZAK U EU?

Žestoke bitke u Sjeverodonjecku, Rusi spremaju veliki napad? Zelenski: 'Uvjereni smo da je cijela Europa meta'

Image
MOGUĆI ULAZAK U EU?

Žestoke bitke u Sjeverodonjecku, Rusi spremaju veliki napad? Zelenski: 'Uvjereni smo da je cijela Europa meta'

Predsjednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Europske unije", rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

Sobotka je branio i austrijski tzv. "non paper" po kojem bi zemljama zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Europskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

Upravo se čita

Image
MUP i META

NENO Alarm pokrenut u Hrvatskoj: Korisnici Facebooka i Instagrama vidjet će koje je dijete nestalo

"Mislim da bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo dobro rješenje. Punopravno članstvo time nije isključeno", rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu koji su sastavili austrijski ministar vanjskih poslova Alexandar Schallenberg i EU ministrica Karoline Edtstadler (oboje ÖVP).

Takav pristup spriječio bi pogreške iz prošlosti kao u slučaju Rumunjske i Bugarske za koje se tek nakon ulaska u punopravno članstvo rješavalo pitanje vladavine prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne želimo da se ova situacija ponovi", rekao je Sobotka.

Istaknuo je Srbiju koja već pregovara s Europskom unijom i koja je, po njegovu mišljenju, u poglavlju gospodarskih integracija u EU odmaknula mnogo dalje nego u području vladavine prava.

"Austrijski 'non paper' omogućava pravno osiguranje gospodarske integracije prije ispunjenja uvjeta po pitanju vladavine prava", rekao je Sobotka.

"Nama je potreban međukorak koji bi nekim zemljama omogućio da ostanu na pravom putu", zaključio je Sobotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istodobno kritizirao bugarsku blokadu otvaranja pregovora između EU-a i Sjeverne Makedonije i dodao da bi "non paper" u budućnosti onemogućio ovakve blokade.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIJE GA IZNENADILA

Premijer o napadu Brune Esih: 'Mogla bi biti ministrica propagande u nekim drugim vremenima'

Više s weba