povijesni spor

Macron u Alžiru kao prijatelj: odbija biti talac prošlosti

Image
Foto: Liewig Christian/ABACA/PIXSELL

Macron želi riješiti jedan od povijesnih sporova između dviju zemalja i rekao da je spreman da Francuska vrati lubanje alžirskih pobunjenika koje je u XIX. stoljeću ubila francuska vojska i koje se čuvaju u pariškom Musee de l'Homme

6.12.2017. u 21:47/ Hina

Emmanuel Macron je otišao u srijedu u svoj prvi posjet od kada je francuski predsjednik u Alžir, kamo je došao kao prijatelj i odbija biti talac bolne prošlosti između Pariza i njegove bivše kolonije.

Macron želi riješiti jedan od povijesnih sporova između dviju zemalja i rekao da je spreman da Francuska vrati lubanje alžirskih pobunjenika koje je u XIX. stoljeću ubila francuska vojska i koje se čuvaju u pariškom Musee de l'Homme.

"Želim oživjeti odnose između naših zemalja radom na uspomenama i da se donese odluka o povratu lubanja", rekao je u govoru za stranicu TSA.

"Imamo osobitu povijest, ne bi o tome trebalo biti tabua", ranije je objasnio francuski predsjednik jednom mladom Alžircu na ulici u središtu glavnog grada, gdje se prošetao sredinom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim Francusku koja će biti uz Alžir, Francusku koja će pomoći u izgradnji budućnosti te velike zemlje i pomoći mladima da uspiju. To je stranica budućnosti koju otvaram s tom novom generacijom", dodao je.

Macron se zatim sastao s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom (80). Bouteflika je 2013. pretrpio moždani udar i rijetko se pojavljuje u javnosti, obično na snimkama i fotografijama susreta s gostujućim državnicima.

Upravo se čita

Image
OSTATAK MALO SLABIJE

Kanadski izbornik nakon debakla: 'Prvih pola sata smo odigrali na razini najboljih'

Novinari nisu imali pristup na taj susret. Fotografija koju je objavila alžirska državna agencija APS prikazuje dvojicu čelnika dok sjede i razgovaraju.

"Razgovarali smo o međunarodnim temama i predstojećoj odluci američkog predsjednika Trumpa o priznanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela, o rješenju krize u Libiji, borbi protiv terorizma", rekao je Macron u kratkoj izjavi nakon susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom njegovog prethodnog boravka u Alžiru tijekom francuske izborne kampanje Macron (39), prvi predsjednik V. Republike rođen nakon Alžirskog rata (1954-1962) je kolonizaciju nazvao "zločinom protiv čovječnosti", što ovaj put nije ponovio.  

Više s weba

Pročitajte još

Image
vlada morala popustiti

Ukinut dio mirovinske reforme: umirovljenicima po 500 eura obeštećenja

Više s weba