svojatanje teritorija

Mađari objavili provokaciju da je UEFA-a dozvolila navijačima zastavu 'Velike Mađarske'. Regija se digla na noge

Image
Foto: Screenshot Twitter HUN

Mađarski nogometni savez zatražio je da se zastava ne tretira kao politički simbol, a potom su se pohvalili da su od UEFA-e dobili zeleno svjetlo. No glavni tajnik saveza poslao je pismo i poručio: 'Ni u jednom trenutku nismo dopustili upotrebu takvih zastava ili obilježja'

22.3.2023. u 14:20/ Danas.hr

Kao bomba odjeknula je vijest kako je Europska nogometna federacija UEFA izdala dopuštenje za Nogometni savez Mađarske da koristi kontroverznu zastavu Velike Mađarske koja svojata teritorije današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Naime, Nogometni savez naših susjeda prije nekoliko je dana zatražio da se ta zastava ne tretira kao politički simbol, a potom su se pohvalili da su od UEFA-e dobili i zeleno svjetlo.

To znači da bi mađarski navijači mogli bez ikakve zadrške razvijati spornu zastavu na utakmicama.

Inače, u susjednoj su zemlji nerijetki i politički ispadi svojatanja teritorija koji su nekad bili pod Mađarskom koja je nakon Prvog svjetskog rata ostala bez 70 posto teritorija koji su vraćeni drugim zemljama. S idejom velike Mađarske koketirao je više puta i mađarski premijer Viktor Orban.

Tako je u svibnju prošle godine na svom Facebooku objavio kartu Velike Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove Hrvatske, a u objavio je poželio najbolje mađarskim maturantima na ispitu iz povijesti.

Image
opet provocira

Orban se ogrnuo šalom s kartom 'velike Mađarske'. Plenković: 'Nemam vremena za šalove'

Image
opet provocira

Orban se ogrnuo šalom s kartom 'velike Mađarske'. Plenković: 'Nemam vremena za šalove'

Godinu prije toga je i na sjednici svoje stranke na zidu izvjesio kartu Velike Mađarske, ali je i prošlog prosinca nosio šal s istom zastavom kada je na svom Facebooku napisao: "Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Živjeli svi mađarski timovi mađarske reprezentacije, gdje god da žive!"

Ipak, sad je karta Velike Mađarske, čini se, ušla i u nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nogometni savez Mađarske zatražio je jasnu odluku od UEFA-e i FARE-a u vezi s dozvolom za prikazivanje povijesnih simbola. Prihvaćajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao ni na pjesme navijača", objavili su Mađari.

Odluka UEFA-e posebno je razbjesnila Srbe čiji su mediji to ocijenili sramotnim, reagirali su i rumunjski političari koji su UEFA-i poručili da nije svjesna što ta zastava znači.

Iz UEFA-e sad podižu ručnu te u priopćenju navode kako oni ni "u jednom trenutku nisu dopustili upotrebu takvih zastava ili obilježja".

Glavni tajnik organizacije Theodore Theodoridis potpisao je priopćenje EURA-e u kojoj stoji: "Dragi gospodine Vági, referiramo se na našu prethodnu korespondenciju od 20. ožujka ove godine, vezanu uz upotrebu zastava i obilježja ‘Povijesne Mađarske‘ ili ‘Velike Mađarske‘ na utakmicama UEFA-e. Na naše veliko iznenađenje, iz medija smo saznali da je UEFA navodno dopustila upotrebu takvih zastava i obilježja na UEFA-inim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Zbog toga, da bismo izbjegli svaku sumnju, željeli bismo da bude potpuno jasno - UEFA niti u jednom trenutku nije dopustila upotrebu takvih zastava ili obilježja.

Nadalje, kao što smo vam i naveli u našem dopisu, upotreba takvih zastava i obilježja može dovesti i do disciplinskih mjera, zbog čega vam savjetujemo da poduzmete sve neophodne mjere kako bi upotrebu navedenih obilježja spriječili na UEFA-inim natjecanjima", stoji u priopćenju UEFA uz još jedan naglasak na moguću upotrebu svih postojećih disciplinskih sankcija u slučaju nepridržavanja ovih uputa."

Više s weba

Pročitajte još

Image
PREDIVNO

VIDEO Povodom Dana državnosti, Slapovi Niagare osvijetljeni u bojama hrvatske zastave

Više s weba