pregovarali do ranog jutra

'Maraton' bez dogovora: otvorena pitanja o budućim odnosima s Velikom Britanijom i dalje na stolu

Image

Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, David Cameron

Foto: AP Images

Najteže pitanje ostaje ono koje se odnosi na doplatke za djecu nebritanskih radnika, koja ne žive s roditeljima na otoku

19.2.2016. u 7:15/ Ivona Hemen/Hina

Pregovori o budućem položaju Velike Britanije u Europskoj uniji koji su započeti u četvrtak kasno popodne još nisu omogućili zatvaranje pitanja koja su prije summita bila otvorena, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Cjelonoćni summit potrajao je do 5:30 ujutro, a David Cameron nije davao nikakve komentare.

Pregovori će se nastaviti u petak u 9 ujutro, te se predviđa da će se vjerojatno prolongirati i na vikend.

Tusk želi predstaviti nacrt dogovora svim članicama EU-a u 11,00 sati, ali dužnosnici kažu da bi se to vrijeme moglo i pomaknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka je samo prokomentirao: "Zasad je postignut napredak, ali još puno toga ostaje za napraviti".

"Razgovori su konstruktivni, ali napeti. Nisu se pojavila nova pitanja, ali ni ona koja su bila otvorena nisu još zatvorena", rekao je jedan diplomat.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Neriješeno je i pitanje razdoblja na koje bi se ograničile socijalne naknade za novopridošle radnike. Iako se ranije spominjala mogućnost da se novopridošlim radnicima ograniči pravo na socijalnu naknadu u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, neslužbeno se saznaje da je britanski premijer David Cameron zaoštrio svoj zahtjev i traži da se takva ograničenja omoguće na razdobolje od ukupno13 godina - najprije prvih sedam godina, a onda bi se moglo produljiti dva puta po tri godine.

Ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, koja se smatraju nešto lakšim od prethodna dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Cameron izjavio je po dolasku na summit da želi "vjerodostojan dogovor" kako bi mogao uvjeriti svoje građane da na referendum glasuju za ostanak u Europskoj uniji.

Prva radna sjednica

Summit čelnika 28 zemalja članica, među kojima je i hrvatski premijer Tihomir Orešković, razgovorali su o Velikoj Britaniji na prvoj radnoj sjednici, koja je trajala oko dva i pol sata. Zatim su tijekom radne večere radili na usklađivanju zaključaka o migrantskoj krizi.

Tijekom noći očekuje se više bilateralnih sastanaka na više razina kako bi se razgovoralo o reformama koje traži Velika Britanija. Predviđa se i susret britanskog premijera Davida Camerona s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom.

Oni bi trebali utvrditi dokle se stiglo u razgovorima, a u petak bi Tusk na temelju noćašnjih razgovora mogao staviti na stol novi prijedlog za rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odluka je pala?

Tjedan dana do izbora: Bidenu prednost u anketama, Bloomberg donirao 15 milijuna njegovoj kampanji

Više s weba