Play logo
poginulo 16 ljudi

Masakr na tržnici u Kostjantinivki izazvao zalutali ukrajinski projektil? New York Times objavio 4 ključna dokaza

Image
Foto: Reuters/Screenshot

Dva svjedoka rekla su NYT-u da su vidjeli kako su projektili ispaljeni iz Družkovke u smjeru ruskih linija bojišnice otprilike u vrijeme napada. Jedan svjedok tvrdi da su projektili otišli u smjeru Kostjantinovke

19.9.2023. u 12:20/ Hina
Play logo

Dokazi sugeriraju da je smrtonosnu eksploziju na prometnoj tržnici u Kostjantinovki na istoku Ukrajine uzrokovao zalutali ukrajinski projektil, izvijestio je u utorak New York Times.

Ukrajina tvrdi da je eksploziju 6. rujna, u kojoj je poginulo najmanje 16 ljudi, izazvao ruski projektil.

Play logo

"Dokazi koje je prikupio i analizirao New York Times, što uključuje fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama, snažno upućuju na to da je katastrofalni napad bio rezultat zalutale ukrajinske rakete protuzračne obrane ispaljene iz sustava za lansiranje Buk", piše list.

Image
uznemirujući sadržaj

VIDEO Stravične snimke: Najmanje 16 mrtvih u ruskom granatiranju tržnice na istoku Ukrajine

Image
uznemirujući sadržaj

VIDEO Stravične snimke: Najmanje 16 mrtvih u ruskom granatiranju tržnice na istoku Ukrajine

New York Times citirao je stručnjake za protuzračnu obranu koji kažu da projektili poput ovog koji je pogodio Kostjantinovku mogu skrenuti s kursa iz raznih razloga, moglo je doći do elektroničkog kvara ili oštećivanja sustava za navođenje rakete.

Snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je projektil doletio u Kostjantinovku iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine.

Play logo

New York Times je iznio dokaze koji pokazuju da je ukrajinska vojska, nekoliko minuta prije napada, ispalila dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj bojišnici iz grada Družkovke, 16 kilometara sjeverozapadno od Kostjantinovke.

Dva svjedoka rekla su NYT-u da su vidjeli kako su projektili ispaljeni iz Družkovke u smjeru ruskih linija bojišnice otprilike u vrijeme napada. Jedan svjedok tvrdi da su projektili otišli u smjeru Kostjantinovke.

Play logo

Mjere rupa i fragmenata pronađenih na mjestu događaja konzistentne su s projektilom 9M38 koji se ispaljuje iz sustava Buk. Taj sustav koriste i Ukrajina i Rusija.

Play logo

Reuters nije mogao neovisno provjeriti članak NYT-a. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira ovaj slučaj.

New York Times se pozvao na izjavu glasnogovornika ukrajinskih oružanih snaga koji je rekao da sigurnosna služba istražuje incident i da prema nacionalnom zakonu ne može više od toga komentirati.

Glasnogovornik ukrajinskog vojnog zapovjedništva uputio je Reuters na tu izjavu citiranu u članku New York Timesa.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
nikolina sesar u direktu

Hoće li Muskovo ugrađivanje čipova u mozak pomoći medicini? Neurokirurginja: 'Da sam paralizirana pristala bi da mi ugrade'

POGLEDAJTE VIDEO: Stravične snimke: Najmanje 16 mrtvih u ruskom granatiranju tržnice na istoku Ukrajine

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAJVEĆA IKAD

Brazilska mornarica zaplijenila rekordnih 3,6 tona kokaina: Objavili kako je izgledala akcija

Play logo

Više s weba