SLIJEPA ULICA?

May u problemima: Laburisti će podržati poziv za drugi referendum o Brexitu

Image
Foto: AP Images

Još je samo nešto više od mjesec dana ostalo prije planiranog izlaska Britanije iz EU-a 29. ožujka

25.2.2019. u 20:55/ Hina

Britanska oporbena Laburistička stranka u ponedjeljak je priopćila da će podržati poziv za održavanjem drugog referenduma o Brexitu ukoliko parlament odbaci alternativni plan za izlazak iz Europske unije, javlja Reuters.

Još je samo nešto više od mjesec dana ostalo prije planiranog izlaska Britanije iz EU-a 29. ožujka, a premijerka Theresa May nastoji ishodovati promjene dogovorenog sporazuma kako bi dobila potporu parlamenta, nakon što je pitanje Brexita zašlo u slijepu ulicu.

Odluka laburista mogla bi ugasiti njezine nade da će dobiti zeleno svijetlo za revidirani sporazum o izlasku o kojem će se, kako je obećala, zastupnici u parlamentu izjasniti na glasovanju koje bi se trebalo održati do 12. ožujka. 

Parlament bi u srijedu trebao održati raspravu i glasati o sljedećim koracima na britanskom tegobnom putu napuštanja Unije, a zastupnici bi trebali iznijeti prijedloge ili amandmane koji bi mogli uključivati odredbu da se o sporazumu o brexitu glasa na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznijet ćemo ili snažno podržati amandman u korist izražavanja volje javnosti kako bismo spriječili da se štetni brexit konzervativaca nametne zemlji. Ovako ili onako, učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo scenarij izlaska iz EU-a bez sporazuma", riječi su koje će čelnik laburista Jeremy Corbyn uputiti svojim zastupnicima, priopćio je njegov ured.

Corbyn se već dulje vrijeme nalazi pod pritiskom da podrži održavanje drugog referenduma, no to mu pitanje predstavlja veliku dilemu. I dok mnogi članovi stranke i pristaše gorljivo zagovaraju "glas naroda", ostali jednostavno žele da Britanija napusti EU što prije.

Upravo se čita

Image
Slučaj od 200 mi. kuna

Odbijen Mamićev zahtjev za izuzećem troje osječkih sudaca

Više s weba

Pročitajte još

Image
odluka predsjednika

Trump proširio imigracijsku izvršnu uredbu na još tri zemlje: 'Učiniti Ameriku sigurnom moj je prioritet'

Više s weba