u zatvoru u Estoniji

Milan Martić dao prvi intervju nakon 24 godine: 'Zagreb sam granatirao iz očaja'

Image

Milan Martić

Foto: ICTY

'Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu'

8.9.2019. u 16:38/ Vijesti.hr

"Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude", kazao je nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine i ratni zločinac Milan Martić u prvom intervjuu nakon 24 godine. Martić se nalazi u zatvoru Vangala u Tartuu u Estoniji na izdržavanju 35-godišnje kazne za ratne zločine.

"Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija 'Bljesak', kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1995. doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 žena i devetero djece", objasnio je za Novosti.rs. Inače, u napadu na Zagreb te je godine poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno ih je 181.

Komentirao je Martić i da tijekom operacija Bljesak i Oluja JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nije stigla ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani.

Kada je osuđen sudom u Hagu presjedao je Bakone Moloto koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. Martić kaže da nikada neće zaboraviti Molotovo pitanje tijekom suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitao me zašto se sami nismo iselili u Srbiju jer bi nas Krajišnike tamo priznali kao narod te bismo tako skratili muke i sebi i Hrvatima. Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio", rekao je za Novosti.rs.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pentagon objavio snimke

Bivši senator nije iznenađen snimkama NLO-a: 'Američki narod zaslužuje biti informiran'

Više s weba