KAMEN SPOTICANJA

Milanović na Brdu kod Kranja nije dobio deklaraciju koju je htio, Vučić susret s njim povezao s grčkom traged...

12.9.2022. u 19:45/ Dajana Šošić

Hrvatski i slovenski predsjednik kao domaćini dočekali su lidere Balkana, ali od deklaracije vezane uz BiH - ništa

Na Brdu kod Kranja zajednički su se fotografirali Zoran Milanović, Borut Pahor, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. No zajedništva nije bilo oko sadržaje deklaracije.

Hrvatska je tražila da se u deklaraciji spominje legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH.

"Samo spominjanje, doticanje tog pojma, jednaka prava za sve konstitutivne narode, to se zna koji su u BIH, nekima to smeta", kazao je Milanović.

Kamen smutnje dva člana Predsjedništva BIH, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom dokumentu je stajalo nešto kao legitimno predstavljanje termina koji ne postoji u ustavu BiH, nečega što je protivno Ustavu i povrh svega to je stvar koja se tiče unutrašnjih pitanja BiH. Neće se Proces Brdo Brijuni baviti tim", kazao je Džaferović.

Image
što s kosovom i srbijom?

Milanović i Pahor: 'Nismo donijeli deklaraciju. Složili se da se mora preispitati odluka o kandidaturi BiH u EU'

Image
što s kosovom i srbijom?

Milanović i Pahor: 'Nismo donijeli deklaraciju. Složili se da se mora preispitati odluka o kandidaturi BiH u EU'

Umjesto deklaracije - u zaključcima su pozvali na proširenje, davanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU-u do kraja godine, kao i ukidanje viznog režima za Kosovo.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

"O tome se razgovaralo, ali nitko nije pozvao Srbiju ili Kosovo da idu dalje prema kraju rasprave. To ovisi o njima", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor.

Milanović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bili su za istim stolom, ali se nisu spominjale optužnice protiv hrvatskih pilota koje Hrvatska smatra politički motiviranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas će svakako jedan od kriterija u razgovorima sa Srbijom biti i ta pitanja. Međutim, treba naglasiti da je u ovom trenutku raspoloženje javnosti u Srbiji, prema članstvu Srbije u Europskoj uniji, izrazito negativno", kazao je Milanović.

"Europska unija ne uživa popularnost u Srbiji, ne mislim da je to dobro i zato sam zahvalan Milanoviću na stavovima jer je podržao europski put Srbije i svih ostalih. To je kao grčka tragedija, Hrvatska će napraviti to i to. Prošla su ta vremena, to je mogla biti grčka tragedija prije 20 godina", kazao je Vučić.

Predsjedniku Pahoru ovo je posljednji skup ovog formata koji je inicirao jer Sloveniju u listopadu čekaju predsjednički izbori.

Više s weba

Pročitajte još

Image
drama u ruskoj prijestolnici

Buknuo požar u zgradi inozemne obavještajne agencije u Moskvi: više ljudi zatočeno na podzemnim etažama

Više s weba