SUSRET U LONDONU

Milanović nakon sastanka s Cameronom: 'Nisam nikad bio pobornik Unije koja stalno raste'

1.10.2015. u 19:11/ Hrvoje Krešić

Pred kraj mandata premijer Zoran Milanović otišao je na jednu od najvažnijih svjetskih adresa - Downing street broj 10 u Londonu. Ondje se sastao s britanskim premijerom Davidom Cameronom

Premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Londonu da je spreman poduprijeti britanski zahtjev za promjenama europskog ugovora kako bi se smanjile ovlasti Europske komisije.

Velika Britanija najavila je da će ove godine zatražiti promjenu Lisabonskog ugovora i statusa Velike Britanije u kojoj bi se 2017. trebao održati i referendum o ostanku u EU-u.

"Nisam nikada bio pobornik Unije koja stalno raste i koja je sve bliže i bliže. To znači više birokracije u EK-u", izjavio je Milanović nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

"Ako tako nastavimo više nećemo morati ići na izbore, jer će se sve odlučivati u EK-u", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović i Cameron su razgovarali o migrantskoj krizi koja pogađa i Hrvatsku u koju je dosad ušlo više od 93.000 ljudi iz Sirije i drugih zemalja.

Hrvatska organizirano i precizno upravlja migrantskom krizom, ali problem mora riješiti Njemačka kamo je krenula većina izbjeglica, rekao je Milanović.

Upravo se čita

Image
od ponoći

Vlada objavila nove cijene goriva

Austriju i Njemačku smatra najvećim saveznicima u rješavanju tog problema, ali drži da je Velika Britanija neizostavan faktor jer obilno financira prihvatne centre za sirijske migrante u Libanonu i Jordanu.

Početkom rujna Cameron je najavilo dodatnih 136 milijuna eura za ublažavanje humanitarne krize čime bi ukupan iznos britanske pomoći iznosio 1,36 milijardi eura. Po iznosima pomoći za izbjeglice Velika Britanija je na drugom mjestu nakon SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cameron nakon sastanka nije dao izjavu novinarima, a na početku susreta s Milanovićem u Downing Streetu nazvao je Hrvatsku "čvrstim saveznikom u EU-u i NATO-u".

"Imamo puno tema za razgovor", rekao je britanski premijer i posebno izdvojio migrantsku krizu, reformu EU-a te gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NASTALA VELIKA ŠTETA

Obilna kiša poplavila i blokirala Novi Sad, građani cijelu noć ispumpavali vodu

Više s weba