telefonski razgovor

Milanović razgovarao s finskim predsjednikom: 'Hrvati u BiH već godinama su izloženi izbornim manipulacijama'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio

10.6.2022. u 15:03/ RTL Vijesti

Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Republike Finske Sauli Niinistö danas su telefonski razgovarali.

Razgovor je inicirao predsjednik Niinistö. Tema je bila aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović iscrpno je informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRADOVI PUNI

Provjerili smo što kažu građani, ali i sociolog o grafitima protiv Milanovića. 'Sinjski udbaš'

Image
GRADOVI PUNI

Provjerili smo što kažu građani, ali i sociolog o grafitima protiv Milanovića. 'Sinjski udbaš'

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske. Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je predsjednik Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio.

Više s weba

Pročitajte još

Image
odlazak velikana

U 61. godini preminuo glumac legendarne Audicije i serije Lud, zbunjen, normalan

Više s weba