ČELNIK RS-A

Miloradu Dodiku se otvaraju vrata za ostanak u državnoj vlasti

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Dvojbe o tome tko će uz HDZ BiH i blok dosadašnjih oporbenih bošnjačko-građanskih stranaka biti dio vlasti na razini države sa srpske strane praktički su otklonjene nakon sastanka zastupnika

22.11.2022. u 17:35/ Hina

Čelniku Republike Srpske Miloradu Dodiku otvorena su vrata za ostanak na vlasti na državnoj razini u BiH nakon što je  skupina zastupnika u parlamentu RS, koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, u utorak praktički omogućila kontrolni paket u Domu naroda parlamenta BiH.

Dvojbe o tome tko će uz HDZ BiH i blok dosadašnjih oporbenih bošnjačko-građanskih stranaka biti dio vlasti na razini države sa srpske strane praktički su otklonjene nakon sastanka zastupnika u Narodnoj skupštini RS iz kluba pod nazivom "Pokret za državu" s Dodikom u Banjoj Luci.

O glasovima pet zastupnika iz tog kluba ovisi hoće li Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imati četiri od pet zastupnika u klubu Srba u Domu naroda državnog parlamenta, što je većina koja omogućava apsolutnu kontrolu nad zakonodavnim procesima pa time i nad radom izvršne vlasti.

Zastupnik "Pokreta" Sevlid Hurtić nakon tog sastanka kazao je kako njegov klub neće poduprijeti dva kandidata za Dom naroda koje su istaknule oporbene Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavio na Instagramu

Dodik nazvao sve građane Republike Srpske koji nisu Srbi izdajicama

Image
objavio na Instagramu

Dodik nazvao sve građane Republike Srpske koji nisu Srbi izdajicama

"S nama nitko iz oporbenih (srpskih) stranaka nije razgovarao, uvijek su tražili nekog drugog, slali su poruke ljudima koji ne odlučuju i ne glasaju", kazao je Hurtić novinarima nakon konzultacija s Dodikom.

Istaknuo je kako "Pokret" ostaje pri tome da ima svog kandidata za državni Dom naroda, iako je jasno da za njega neće glasati SDS i PDP pa će zbog "rasipanja" glasova ta dva bloka četiri od pet mjesta u Domu naroda pripasti SNSD-u.

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

Dodik je ustvrdio kako od "Pokreta" uopće nije tražio da glasaju za kandidate SNSD-a te da poštuje što god oni odluče.

"Pokret za državu", kojega čini šaroliko društvo zastupnika iz SDP-a, Demokratske fronte (DF) ali i Stranke demokratske akcije (SDA), od Dodika je zatražio da im kao protuuslugu osigura mjesto zamjenika predsjednika parlamenta RS te jednu ministarsku poziciju u entitetskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time praktično ulaze u koaliciju s Dodikom iako su u središnjicama njihovih stranaka u Sarajevu ranije najavljivali kako žele uspostaviti vlast bez SNSD-a.

Iz HDZ-a su pak tijekom dosadašnjih pregovora otvoreno zagovarali Dodika kao partnera. 

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SDP BiH Nermin Nikšić bi, u ime blokova koje čine hrvatske odnosno bošnjačko-građanske stranke, u petak u Sarajevu trebali potpisati dokument o programskoj suradnji. Odmah nakon toga trebao bi početi proces uspostave nove vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada, koji su najveću bošnjačku stranku SDA poslali u oporbu u naredne četiri godine.

Dodik je u utorak kazao da njegova stranka ne dijeli programske vrijednosti sa strankama iz Federacije, ali je pripravna na suradnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SNSD sigurno neće potpisivati nikakav programski niti koalicijski sporazum. RS po ustavu pripada određeni broj mjesta (u državnoj vlasti)", kazao je Dodik dodajući kako je suradnja moguća jedino ako nitko nikog ne koči ističući ipak kako isključuje mogućnost članstva BiH u NATO-u.

Više s weba

Pročitajte još

Image
stanje katastrofe

Oluja ubila najmanje 16 osoba u Teksasu i Oklahomi, Houston potopljen

Više s weba