slučaj kongo

Ministarstvo: 'Hrvati sutra na prvom ročištu u Zambiji. Ponovo smo zamolili da se prema njima postupa čovječno'

Image

Hrvatske državljane u pritvoru ponovno je posjetio i službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove te će biti prisutan i na sutrašnjem sudskom ročištu. No, bio mu je onemogućen posjet djeci koju su preuzele službe socijalne skrbi. Djeca su na sigurnom te nisu ugrožena

9.1.2023. u 13:29/ Danas.hr

Minstarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se o novim informacijama vezano za slučaj Hrvata koji su uhićeni u Zambiji.

Kako su napisali, prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana, koji su u Republici Zambiji uhićeni i pritvoreni zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata korištenih u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz Demokratske Republike Kongo, održat će se sutra na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndola.

Hrvatske državljane u pritvoru ponovno je posjetio i službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove te će biti prisutan i na sutrašnjem sudskom ročištu.

Image
problemi s posvajanjem

Slučaj Zambija: Kako to da nijedna hrvatska institucija nema pojma koliko afričke djece živi u državi?

Image
problemi s posvajanjem

Slučaj Zambija: Kako to da nijedna hrvatska institucija nema pojma koliko afričke djece živi u državi?

"Ponavljamo, Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", dodaju.

Dodali su da je službeniku Veleposlanstva tijekom njegovog boravka u Republici Zambiji bio onemogućen posjet djeci koju su preuzele službe socijalne skrbi. Doznali su i da su djeca na sigurnom te nisu ugrožena.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima", napisali su iz MVEP-a.

Podsjetimo, osam Hrvata s četvero usvojene djece uhićeno je u zambijskoj zračnoj luci Ndoli 7. prosinca zbog sumnje da su za usvajanje djece koristili krivotvorene dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zambijske vlasti terete ih za trgovanje djecom, krivotvorenje i upotrebu krivotvorenih dokumenata. Djeca su predana u prihvatilište, a od uhićenja hrvatski su državljani pritvoreni u nekoliko policijskih pritvora u regiji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba