Gostovala u RTL-u Danas

Mirjana Rakić za RTL o Trumpu i nasilju u Kongresu: Mislim da je to sliku Amerike unazadilo stoljeće unatrag

14.1.2021. u 19:00/ RTL Danas

Rakić smatra da je teško predvidjeti može li Trump išta još učiniti do službenog kraja mandata

Vanjskopolitička komentatorica Mirjana Rakić gostovala je u RTL-u Danas koja je komentirala kako gleda na sve što se događa posljednjih dana u SAD-u, Trumpovu odlasku te nasilju u Kongresu. Komentirala je i je li očekivala da će Trumpova vladavina završiti na taj način.

''Ja mislim da nitko to nije očekivao bez obzira što smo mi imali jako velika očekivanja i tu mislim u onom negativnom smislu jer još uvijek sadašnji predsjednik je tijekom svoga mandata uspio izvesti nešto što niti jedan predsjednik u američkoj povijesti nije uspio izvesti, a to da na kraju izazove pobunu i da rulja nahrupi na zgradu Kongresa bilo je stvarno užasno za gledati. Ja mislim da je to sliku Amerike unazadilo stoljeće unatrag'', rekla je Rakić.

Image
prvi u povijesti

Što sad slijedi nakon opoziva Trumpa? Senat bi mu mogao zabraniti da se opet kandidira

Image
prvi u povijesti

Što sad slijedi nakon opoziva Trumpa? Senat bi mu mogao zabraniti da se opet kandidira

Na pitanje što može učiniti Biden i koliko će se zadržati trumpizam, Rakić odgovara: ''Trajat će onoliko koliko će se republikanci držati Trumpa i njegovih ideja, gledali smo i sad u Zastupničkom domu da je desetero republikanaca ipak glasalo, to je prvi put da su glasali za bilo koji dokument koji su demokrati predložili, sad je pitanje Senata. Naravno, i to je velikodušno prepušteno dijelu kad Biden već prođe kroz Kongres s novom administracijom. Ja mislim da se Biden neće puno baviti Trumpom i da bi to bilo najbolje. Pred njim su veliki zadaci, preodgovorni zadaci, a to je zaustaviti širenje korone i cijepiti Amerikance, to je bogata država prema tome, ona to može napraviti i onda otvoriti privredu. I to je taj veliki paket pomoći koja također mora proći kroz Zastupnički dom i Senat koji ga mora potvrditi zadnji. Budući da će se situacija u Senatu izmijeniti kad dođe Biden u Bijelu Kuću, mislim da će taj paket onda glatko proći jer to zapravo svi očekuju, da se starta s nekakvim normalnim životom. onog trenutka kad počnete raditi, zaboravljate na ekscese i na nasilje koje se širilo na ulicama'', kazala je Rakić.

Zabrana pristupa na društvenim mrežama

Rakić smatra da je teško predvidjeti može li Trump išta još učiniti. ''On uvijek može nešto učiniti, ali mislim da je to već toliko besmisleno, da je zapravo iluzorno o tome uopće govoriti'', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zabrani Trumpu da pristupa društvenim mrežama misli da je sam predsjednik Trump dugo natezao taj informativni vid komunikacije. ''To je jednostavno bilo neminovno. Čovjek koji otvoreno poziva na pobunu protiv legalne vlasti, najvišeg zakonodavnog tijela, mislim, tko je onda odgovoran? Mreže su u tom trenutku stale i pretpostavlja se , to je kraj. Činjenica je da kad se spominju slobode, znate, moja sloboda završava tu gdje počinje vaša, ja ju ne smijem prekoračiti. Zapravo je velika iluzija da smo mi širenjem informativnih mogućnosti što mreže jesu omogućile, postali naglo informativniji, obrazovaniji, više znamo o svemu...ne. Mi smo se još više učahurili u neka svoja saća i iz njih onda gađamo, ne provjeravamo više. Dakle, da bi se počelo realno govoriti o tome koliki je doseg mreža i što one za nas znače, to je medijska pismenost, vas se od malih nogu mora odgajati što je to na koji način se provjeravaju podaci, što je govor mržnje i što je uopće ljudska sloboda'', zaključila je Rakić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA JUGU DRŽAVE

Ukrajinci tvrde: Rusi su nas htjeli zavarati tenkovima na napuhavanje, ispuhali se

Više s weba