Nije mu bilo lako

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze

Image
Foto: RTL

Sada je i konačno, Ratko Mladić više nikada neće vidjeti Srbiju

8.6.2021. u 19:08/ RTL Danas

Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Žalbeno vijeće potvrdilo je prvostupanjsku kaznu kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progone Bošnjaka i Hrvata, za ratne zločine protiv čovječnosti...

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe, i Mladića i tužiteljstva u Haagu. Izricanje pravomoćne presude pratila je za RTL Andrijana Čičak Božić.

"Potvrđuje uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe kaznu doživotnog zatvora, koju je gospodinu Mladiću izreklo Raspravno vijeće, i odlučuje da se kazna koju izrekne Žalbeno vijeće izvrši odmah", kazala je Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća.

Ratko Mladić slušao je to pognute glave. A samo koju minutu ranije, Mladić je ulazeći u sudnicu, tvrde prisutni, sve ismijavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete li razumjeti?"

"Mogu...", odgovorio je.

Upravo se čita

Image
ZA ZAPOSLENE

Povećavaju se materijalna prava za pojedine roditelje? Evo za koliko i na koga se to odnosi

Image
Znan i kao 'mesar Srebrenice'

Potvrdili mu doživotni zatvor: Ratku Mladiću u Haagu nisu prihvatili žalbu na presudu za ratne zločine i genocid

Image
Znan i kao 'mesar Srebrenice'

Potvrdili mu doživotni zatvor: Ratku Mladiću u Haagu nisu prihvatili žalbu na presudu za ratne zločine i genocid

Za vrijeme nabrajanja zločina za koje je kriv - za genocid u Srebrenici, opsadu sarajeva, progone, ubojstva - Mladić je samo klimao glavom. Dok je žalbeno vijeće redom odbijalo sve njegove žalbe, Mladić je gotovo pokazao i suze.  

"Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe smatra neuvjerljivim tvrdnju gospodina Mladića da je on djelovao s ciljem da se civili evakuiraju iz humanih razloga", govorila je predsjednica vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žalbenom vijeću bili su suci iz Zambije, Zimbabvea, Jamajke, Ugande i Maroka. Sutkinja koja se uglavnom protivila osudi Mladića, sutkinja Nijambe, je iz Zambije. Ona je i na suđenju Zdravku Tolimiru, osporavala genocid i tvrdila da je rat u Bosni i Hercegovini bio građanski. 

Cijelu presudu pratile su i majke i rodbina nekih od osam tisuća ubijenih u srebreničkom genocidu. 

Cijeli prilog, ali i izjave majki i članova rodbine pobijenih, koji su pratili presudu, kao i reakcije Milorada Dodika, te iz Vlade Republike Hrvatske, pogledajte u videu:

Više s weba

Pročitajte još

Image
munjevito se širi

VIDEO Dimni oblak prekrio Denver: Vatrena stihija gori već mjesecima, stanovnici planiraju evakuaciju

Više s weba