POTREBNE SU ZELENE INVESTICIJE

MMF: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu

Image
Foto: Shutterstock

Sredstva koja se troše na suzbijanje covida-19 treba se utrošiti i na zelene investicije

12.10.2020. u 23:26/ Hina

Klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju globalnom rastu, upozorila je u ponedjeljak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva

Image
KLIMATSKA KRIZA

Na rubu opstanka: 'Rujan 2020. bio je najtopliji zabilježen, a ne trgnemo li se rekordi će se rušiti i u budućnosti'

Image
KLIMATSKA KRIZA

Na rubu opstanka: 'Rujan 2020. bio je najtopliji zabilježen, a ne trgnemo li se rekordi će se rušiti i u budućnosti'

Georgieva je ministrima financija na sastanku o klimatskim promjenama rekla da se sredstva koja se troše na suzbijanje covida-19 trebaju utrošiti i na zelene investicije.

Kaže da bi se time BDP mogao povećati u prosjeku za 0.7 posto u prvih 15 godina oporavka. 

"Iako smo u središtu covid krize, trebamo se mobilizirati i spriječiti klimatsku krizu", rekla je Georgieva na sastanku s ministrima financija iz 52 zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina zemalja, osnovana u travnju 2019. i predvođena ministrima financija Čilea i Finske, održala je u ponedjeljak virtualni sastanak na marginama godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Kina i SAD, koji stvaraju najviše stakleničkih plinova u svijetu, nisu dio te skupine. Te dvije zemlje zajedno su zaslužne za 43 posto svjetske emisije štetnih plinova.

Upravo se čita

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

"Dokazi su jasni: klimatske promjene su ozbiljna prijetnja rastu i blagostanju. To je makrokritično. A makroekonomske politike ključne su za borbu protiv klimatskih promjena", rekla je čelnica MMF-a. 

Dodala je da je istraživanje MMF-a pokazalo da je moguće postići nultu emisiju plinova do 2050. unatoč pandemiji, ali države trebaju izdvojiti dio fiskalnih poticaja za zelene investicije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene ugljika trebale bi biti u središtu strategije, dodala je. "Ključno je pravilno izvršiti provedbu, uključujući zaštitu ranjivih ljudi i sektora kako bi se osigurala pravedna tranzicija."

Izrazivši zabrinutost da se trenutnim Pariškim klimatskim okvirom neće smanjiti emisija štetnih plinova za 25 do 50 posto u sljedećem desetljeću, Georgieva je pozvala glavne zagađivače da usvoje najnižu cijenu ugljika što bi moglo otvoriti put prema globalnom konsenzusu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
TLO NE MIRUJE

Dva nova potresa u Turskoj: Jedan 5,0, a drugi 5,1 prema Richteru

Više s weba