britanski referendum o EU

Moći će glasovati samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima

Image

David Cameron

David Cameron je najavio da će sa svojim kolegama iz članica EU-a započeti razgovore o reformama EU-a i o budućim britanskim odnosima s njom, potvrdivši da će o tome Britanci odlučivati na referendumu

25.5.2015. u 8:05/ RTL/Hina

Većina građana zemalja Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji neće moći glasati na planiranom referendumu o ostanku Velike Britanije u EU, priopćila je u ponedjeljak britanska Vlada.

Premijer David Cameron, koji je obećao da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku svoje zemlje u reformiranoj Europskoj uniji ako njegova konzervativna stranka pobijedi na parlamentarnim izborima u svibnju, uputit će se ovog tjedna na turneju u pet europskih metropola i održati razgovore s ključnim liderima o svojim planovima reforme EU.

Cameronova vlada priopćila je da će na referendumu moći glasovati samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima u Britaniji, članovi Gornjeg doma parlamenta i građani Commonwealtha u Gibraltaru. 

"To je velika odluka za našu zemlju, koja se odnosi na budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Zato mislimo da je važno da su Britanci, Irci i građani Commonwealtha ti koji odlučuju", naveo je neimenovani izvor iz Cameronova ureda. Građani drugih zemalja članica EU koji žive u Velikoj Britaniji mogu glasovati na općinskim i europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cameron je najavio u petak u Rigi da će sa svojim kolegama iz članica EU-a započeti razgovore o reformama EU-a i o budućim britanskim odnosima s njom, potvrdivši da će o tome Britanci odlučivati na referendumu. Ovaj tjedan namjerava posjetiti glavne gradove Danske, Nizozemske, Francuske, Poljske i Njemačke, gde će njihovim čelnicima iznijeti svoj stav o potrebi reformiranja EU.

Cameron, koga će na razgovore u ponedjeljak u službenoj rezidenciji primiti predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, nada se da će sa svim čelnicima 27 zemalja EU-a pojedinačno razgovarati prije sastanka Europskog vijeća krajem lipnja gdje se očekuje da će detaljnije predstaviti svoj plan reformi.

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

Više s weba

Pročitajte još

Image
poginulo sedam osoba

Islamska država preuzela odgovornost: guverner pokrajine Aden ubijen u bombaškom napadu

Više s weba