Imaju cilj

Moderna planira proizvesti milijardu doza cjepiva u 2021.: 'Vjerujemo da će zaštita potencijalno potrajati nekoliko godina'

Image
Foto: AP

Znanstvenici tvrde da bi proizvedena cjepiva trebala biti jednako učinkovita protiv novih sojeva

7.1.2021. u 12:03/ Hina

Moderna planira isporučiti između 600 milijuna i milijardu doza svog cjepiva protiv covida-19 ove godine, rekao je u četvrtak izvršni direktor Stephane Bancel

Bancel je rekao da je naručeno 500 milijuna doza cjepiva, ali da bi bez problema mogli proizvesti najmanje 600 milijuna doza. Na konferenciji u organizaciji grupe za financijske usluge Oddo BHF, Bancel je rekao da tvrtka radi na tome da dostigne pa čak i prijeđe cilj od milijardu doza. 

Poručio je da se još ne zna koliko će potrajati antitijela generirana cjepivom, ali je dodao da bi zaštita mogla potrajati nekoliko godina. Međutim, za potvrdu te tvrdnje im treba još podataka. 

"Opadanje antitijela iz cjepiva u ljudima odvija se vrlo sporo (...) Vjerujemo da će zaštita potencijalno potrajati nekoliko godina", naveo je izvršni direktor Moderne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nuspojave na cjepivo

Studija pokazala da je jedan od 100.000 cijepljenih imao ozbiljnu reakciju

Image
Nuspojave na cjepivo

Studija pokazala da je jedan od 100.000 cijepljenih imao ozbiljnu reakciju

Obzirom da su za razvoj cjepiva i farmakovigilanciju obično potrebne godine, znanstvenike i regulatore zanima koliko traje zaštita cjepiva protiv covida-19.

"Mislim da je odbačen najmračniji scenarij opisan u medijima prošlog proljeće da bi cjepivo moglo djelovati mjesec, dva", rekao je Bancel. 

Upravo se čita

Image
NOGOMET NA RUBU ŽIVACA

Šimenc ne izlazi iz kuće, Vlaović luduje, a Čilić uživa: Što o nogometu kažu oni zbog kojih smo kidali živce?

Američka biotehnološka kompanija, koja je prošle godine zaprepastila svijet jer je u nekoliko tjedana proizvela cjepivo protiv koronavirusa, dobila je odobrenje za uporabu svog cjepiva od Europske komisije u srijedu. 

Bancel je dodao da bi tvrtka uskoro mogla dokazati da je njihovo cjepivo učinkovito protiv novih sojeva koronavirusa otkrivenih u Britaniji i Južnoj Africi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici tvrde da bi proizvedena cjepiva trebala biti jednako učinkovita protiv obje varijante, navodi Reuters. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
'destabilizirat će europski narod'

Stotine u Parizu prosvjeduju protiv poplave migranata: 'Ovo je neviđena tragedija za Europu'

Više s weba