OGLAS

U Kaliforniji

Muškarac priznao zločin i osuđen na doživotni zatvor. Nakon 28 godina iza rešetaka, proglašen nevin

Image
Foto: Screenshot/Twitter

U siječnju 1995. muškarca i ženu opljačkala su dvojica muškaraca uz prijetnju oružjem. Žena je silovana, rekao je okružni tužitelj. Nekoliko dana nakon zločina, Cabanillas, koji je tada imao 18 godina, uhićen je jer je općenito odgovarao opisu jednog od osumnjičenih

27.9.2023. u 9:55/ Danas.hr

Nakon što je muškarac iz Kalifornije proveo gotovo tri desetljeća u zatvoru zbog otmice, silovanja i pljačke, novo DNA testiranje pokazalo je da nije kriv za te zločine, piše CNN.

Gerardo Cabanillas oslobođen je prošlog tjedna, 28 godina nakon što je optužen za pljačku muškarca i žene te otmicu i silovanje žene u Los Angelesu 1995., rekao je u utorak okružni tužitelj George Gascón.


"Stojim ovdje s dubokim osjećajem odgovornosti kao okružni tužitelj da se pozabavim neostvarenjem pravde i proslavim oslobađanje i puštanje iz zatvora nevinog čovjeka", rekao je Gascón na konferenciji za novinare.

U siječnju 1995. muškarca i ženu opljačkala su dvojica muškaraca uz prijetnju oružjem. Žena je silovana. Nekoliko dana nakon zločina, Cabanillas, koji je tada imao 18 godina, uhićen je jer je općenito odgovarao opisu jednog od osumnjičenih.
“G. Cabanillas je uvijek tvrdio da ga je na dan uhićenja detektiv prisilio na lažno priznanje uz obećanje da će biti pušten na uvjetnu slobodu,” rekao je Gascón.

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Unatoč tome što nema fizičkih dokaza koji povezuju Cabanillasa sa zločinom, optužen je po 14 točaka. Cabanillas je inzistirao na tome da je nevin tijekom cijelog suđenja, ali mu je na kraju izrečena kazna doživotnog zatvora.

Godine 2019. Cabanillasovi odvjetnici iz Kalifornijskog projekta nevinosti, neprofitne organizacije koja radi na oslobađanju nepravedno osuđenih ljudi, podnijeli su zahtjev za testiranjem DNA dokaza koji se odnose na žrtvu silovanja. Nijedan DNK ne odgovara Cabanillasu.

"Nakon temeljitog pregleda svih dokaza, uključujući stručnu analizu navodnog priznanja i intervjua sa žrtvom silovanja, izgubili smo povjerenje u osuđujuću presudu u ovom slučaju", rekao je Gascón.


Cabanillas je uvjetno pušten iz zatvora u svibnju. Trajno je oslobođen 21. rujna, kada je sudac Višeg suda okruga Los Angeles poništio njegovu osudu i proglasio ga nevinim.

Alissa Bjerkhoel, privremena direktorica Kalifornijskog projekta nevinosti, rekla je da je oslobađanje "gorko-slatko".

"Ispravljanje nepravde pod ovim okolnostima je jako važno", rekla je Bjerkhoel. “Velika šteta učinjena zbog ove pogrešne osude ne može se izmjeriti.”

Istražitelji iz ureda okružnog tužitelja uspjeli su identificirati novog osumnjičenika, koji je u trenutno u zatvoru zbog nepovezanog ubojstva, rekao je Gascón.


Upravo se čita

Image
NOVI PROBLEM

Modrićev 'sin' otkrio što se događa s našim maestrom: 'Luka je sada malo tužan, pokušavam mu pružiti svu potrebnu podršku'

Gascón je rekao da muškarac odgovara opisu osumnjičenika i da je "počinio više teških kaznenih djela u istom području, uključujući nekoliko silovanja i ubojstava".

POGLEDAJTE VIDEO: EKSKLUZIVNO Smiljana Srnec, koja je ubila sestru i držala u zamrzivaču, izašla iz zatvora

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
potraga za bivšim suprugom

Tijela ruske manekenke i njezine kćeri (15) pronađena zamotana u plahte kraj ljetovališta u Turskoj, sin nestao


Više s weba